Anmeldelse av STP Thor: Feltpistol med norske aner

STP, SPS, STI, SVI hvem er hvem og hva er hva? Det har det ikke vært så lett å finne ut av. Hva lages i Europa og hva lages i USA. STI lages i USA, men ble også en periode, eller fremdeles også produsert av et datterselskap eller et selvstendig selskap i Europa, eller nærmere bestemt Tyskland. Ting kompliseres når «alle» produserer CZ eller Colt-kloner. Da er det er ikke enkelt å holde rede på hva som er snørr og hva som er bart.
Tekst og foto: Hans Olav Bjelvin

Pistolen jeg skal se på er en STP som står for Sport Target Pistol og produsert av Prommersberger som har tilhold i Tyskland. Bare det i seg selv er et kvalitetskriterium, noe pistolen Thor oser av. Og nå har du sikkert skjønt at pistolen vi skal se nærmere på, er en STP Thor. Navnet bringer tankene hen på norrøn mytologi og tordenguden Tor, som red over himmelhvelvingen svingende på sin hammer Mjølner. Nå skal vi ikke fokusere så mye på Mjølner, som også er et fotballag fra Narvik, bare for å ha det nevnt.

STP Thor er, om ikke en norsk designperle, så definitivt en pistol som er produsert etter norske spesifikasjoner. For ingen ringere enn Espen Birketvedt, driveren av Pedersens Vaabenlager i Kristiansand, har fått produsert denne pistolen etter egne spesifikasjoner. Jeg vil også tro at hans årelange deltagelse innen dynamisk skyting har påvirket noen av ideene denne pistolkonstruksjonen støtter seg på. Da jeg har begrensede kunnskaper om dynamisk skyting, vil min innfallsvinkel til STP Thor være feltskyting.

Aristokrat-baksikte av fremragende kvalitet. Oppå sees de tre justerskruvene hvor man kan forhåndsinn- stille skyteavstander.

Gjennom forskning og testing, produserer STP og Karl Prommersberger, ved hjelp av de beste produksjonsmidler som kan framskaffes, pistoler av høyeste kvalitet. Etter at CNC-maskinene har gjort sitt, blir pistolene satt sammen og tilpasset for hånd av faglærte børsemakere.

STP Thor er et konkurransevåpen beregnet på felt- og dynamisk skyting. Løpet er et 6-tommers løp som er påmontert en løpsvekt i front. Denne har en konisk utfrest bakdel som ligger utenpå løpet. Denne passer inn i sleiden og låser løpet til en kompakt enhet for å sikre den aller beste presisjon. Løpskonstruksjonen har fått navnet Thor-barrel eller Thor-løp på norsk. Sleiden har gjennomgående utfresinger som gjør det mulig å se løpet. Dette ser ikke bare tøft ut, men gjør at løpet kjøler seg fortere ned. Serrateringen bak på sleiden er dyp med et litt rustikt preg. Det er smakfullt, men ikke minst gir den et solid grep under ladesekvensen. STP Thor har som sagt 6 tommers løp. Her er det påmontert korn av konkurransetype og baksiktet er et Aristocrat-sikte med mulighet for 3 forhåndsinnstilte skyteavstander. Den eneste bakdelen, hvis man skal kalle den det, er at man må drasse på verktøy hvis man skal benytte seg av muligheten. Når det er sagt, må det nevnes at pistolen er utstyrt med matchavtrekk med justerbar avtrekksstopp. Avtrekksvekta er pluss-minus 1400 gram. Grunnen til at jeg sier dette er, at jeg foretok flere målinger med elektronisk avtrekksvekt. Den laveste vekta var 1364 gram og den høyeste 1488 gram. Så er spørsmålet hvor mye man skal legge vekt på dette. Hovedsaken er at pistolen veier inn i vektkontrollen. Avtrekket forøvrig synes jeg er aldeles praktfullt. En knapp millimeters forvandring på trykkpunktet er ikke plagsom, men en signalformidler til hjernen som sier «fullt fokus på siktemidler og mål for nå kommer det en smell.»

Thor-pipa. Her ser man hvordan løpsvekta med det koniske partiet, går i inngrep med resten av sleiden og låser det hele til en kompakt enhet.

Ramma er av stål og brunert. Den har god og pent utført serratering foran og bak på skjeftet. Skjefteplatene er av kunststoff og utformet slik at de gir et godt grep om pistolen, som i tom tilstand veier 1401 gram med magasinet i. Ramma er laget til et enkeltradig magasin, som gir et mindre grep, som lovprises av oss med litt mindre hender. Magasinet tar 9 skudd. Sleiden er blånert og pistolens overflater er førsteklasses uten et eneste maskineringsmerke. Det skulle da også bare mangle til en pris av 34.500 blanke kroner. Den generelle følelsen når man kjenner på pistolen, er at dette er et meget tight våpen, med sannsynligvis utmerkede skyteegenskaper. Denne antakelsen skulle vise seg å stemme.

Pistolen har i mine øyne en fremragende balanse og med sin vekt på 1,4 kilo er den meget god å skyte med. Rekylen er myk og behagelig, i den grad man kan si dette om en 9 mm, og man kjenner at man skyter med en noe dyrere pistol. Kvalitetsfølelsen er ikke til å fornekte rett og slett. Rosinen i pølsa er imidlertid presisjonen. Ei samling på 35mm skutt med anlegg på 25 meter må kunne sies å være usedvanlig bra. Jeg kan ikke minnes om jeg noen gang tidligere har skutt en så tett gruppe med en 9 millimeter. En 48-serie stående en hånds på 15 meter sier jeg meg óg fornøyd med. «Fluene» i 9’eren yter ikke denne pistolen rettferdighet, men må tilskrives skytteren. Grepet og skjefteplatene passer min hånd meget godt og siktemidlene er meget gode. Selv hadde jeg ønsket meg et fiberoptisk korn, men det er meg og alder og syn får stå som premissleverandør her. Dette er etter min bedømming en suveren feltpistol.

Her sees grepet med serratering. Man kan også se justerskruven for avtrekksstoppen.

Det eneste negative jeg kan finne og sette fingeren på, er prisen. 34 500 kroner kan synes å være i høyeste laget. På den andre siden kjøper jo mange biler til bort imot millionen og vel så det, så med dette i tankene vil det nok utvilsomt være et marked for denne pistolen også. Satser man på feltskyting som sin idrett, og ønsker å ha et så godt verktøy som mulig, er STP Thor så absolutt et alternativ å ta i betraktning.

Denne anmeldelsen stod først på trykk i Skytternytt #3 2019.