Oppdaterte kvalifiseringsregler for Paralympics 2021

Kvalifiseringsreglene for Paralympics i Tokyo er nå oppdatert. Fortsatt gjenstår det å fordele 18 kvoteplasser. Her er alt du trenger å vite om veien til PL 2021.

Opprinnelig var World Cup i Peru i mai 2020 siste mulighet for å sikre seg kvoteplass til Paraplympics denne gang. Men med utsettelsen av PL til 2021, blir nå denne siste kvalifiseringskonkurransen utsatt med ett år.

De første 43 kvoteplassene til de 13 pistol- og rifleøvelsene i Paralympics ble delt ut allerede i mai 2018 under VM i Sør-Korea. Så fulgte nye kamper om 17 kvoteplasser hver i World Cup i Frankrike høsten 2018 og i De forente arabiske emirater våren 2019, før hele 53 kvoteplasser fikk sin eier under VM i Australia sist høst. Det var her Norge sikret seg sine foreløpig fire kvoteplasser til Japan.

Ledige plasser i Peru
De siste 18 kvoteplassene er besluttet at skal deles ut under World Cup i Lima i Peru i mai neste år. Følgende muligheter finnes i de ulike øvelsene. Kvoteplasser tildeles iht til oversikt beste mann, beste kvinne og/eller beste skytter uansett kjønn, som ikke tidligere har kvoteplass, der nasjonen ikke har nådd max antall kvoteplasser i øvelsene eller totalt.

Kvoteplasser ledig i World Cup Peru 2021:

Pistol      
P1 SH1 10m  luftpistol menn 1 mann
P2 SH1 10m  luftpistol  kvinner 1 kvinne
P3 SH1 25m sportpistol 1 mann, 1 kvinne, 1 kjønnsnøytral
P4 SH1 50m fripistol 1 kjønnsnøytral
Rifle      
R1 SH1 10m luftrifle stående menn 1 mann
R2 SH1 10m luftrifle stående kvinner 1 kvinne
R3 SH1 10m luftrifle liggende 1 kjønnsnøytral
R4 SH2 10m luftrifle stående 1 kvinne, 1 kjønnsnøytral
R5 SH2 10m luftrifle liggende 1 mann, 1 kvinne, 1 kjønnsnøytral
R6 SH2 50m rifle liggende 1 kjønnsnøytral
R7 SH2 50m rifle helmatch menn 1 mann
R8 SH2 50m rifle helmatch kvinner 1 kvinne
R9 SH2 50m rifle liggende 1 kjønnsnøytral

I tillegg til dette så mottar vertsnasjonen Japan to kvoteplasser og så blir det også gitt inntil fire kvoteplasser til nasjoner som ikke har vunnet kvoteplasser. Dette berører altså ikke Norge.

Av de totalt 154 kvoteplassene til Paralympics 2021 deles 65 ut til menn, 54 til kvinner, mens de siste 35 kvoteplassene er såkalt kjønnsnøytrale og går til den beste skytter, ikke tidligere kvalifisert, uavhengig av kjønn i de oppgitte konkurranser. Som dere leser av oversikten er sju av 13 øvelser i PL såkalt mixed-øvelser med kvinner og menn som likeverdige konkurrenter. Seks av øvelsene er delt inn i kjønn (tre menn og tre kvinner).

World Cup i Peru i 2021 er satt opp i tidsrommet 11-21.mai. En måned senere vil det internasjonale parasportforbundet WSPS bekrefte tildeling av kvoteplasser til de respektive forbund rundt om i verden. Innen 1.juli må Norge og andre nasjoner bekrefte hvor mange av kvoteplasser som man ønsker å benytte. Så følger en ny runde med omfordeling av eventuelt ledige kvoteplasser før endelig dato for påmelding til Paralympics forfaller 2.august neste år.

MQS-krav
Alle som skal delta i Paralympics må skyte et minimumsresultat i en godkjent internasjonal konkurranse i den øvelsene de har vunnet kvoteplass for å få godkjent deltagelse. Dette kalles MQS (Minimum Qualification Score). Dette resultatet må skytes i perioden 01.01.2018 til 15.07.2021 skrives det i de oppdaterte kvalifiseringsreglementet. Her er oversikt over MQS i de respektive konkurranser:

Norge står med fire kvoteplasser så langt, alle vunnet i rifleøvelsene under VM i Sydney i oktober 2019. Sonja Tobiassen vant norsk kvoteplass i R4, Paul Aksel Johansen i R6, Monica Lillehagen i R8 og Heidi Sørlie-Rogne i R9.

En kvoteplass gir mulighet til deltagelse i alle konkurranser innenfor den gren og inndeling skytteren tilhører:

Pistol menn P1, P3, P4
Pistol kvinner P2, P3, P4
Rifle SH1 menn R1, R3, R6, R7
Rifle SH1 kvinner R2, R3, R6, R8
Rifle SH2 menn R4, R5, R7, R9
Rifle SH2 kvinner R4, R5, R8, R9

Tøff kamp om PL-billetter
– Vi er akkurat nå fornøyd med de fire kvoteplasser vi har vunnet. Det tilsvarer nok det nivået vi har i norsk paraskyting, og vårt hovedmål nå er å utvikle våre skyttere til å være gode nok for å kjempe om finaleplasser og medaljer i de øvelser vi så langt har kvalifisert oss til. Så får vi ti slutt vurdere om vi velger å benytte oss av alle kvoteplasser når vi kommer til neste sommer, sier sportssjef for Skytterlandslaget, Tor Idar Aune.

– Samtidig er vi åpne for at våre utøvere har en så sterk utvikling det neste året at det blir naturlig å reise til Peru for å kjempe om flere plasser. Vi håper det, men sammen med Olympiatoppen har vi avgjort at det kun er reelle finale- og medaljekandidater som sendes til Tokyo, og da blir dette en viktig del av vurderingen om deltakelse i Peru, sier Aune. Unntaket er unge skyttere, som kan vurderes for deltakelse for å sikre seg viktig erfaring for neste PL i 2024.

I siste Paralympics i Rio i 2016 deltok Norge med seks skyttere, fem på rifle og en pistol. I rifle SH1 skjøt Monica Lillehagen, Amanda Dybendal og Paul Aksel Johansen. I rifle SH2 var de norske skytterne Sonja Tobiassen og Heidi Sørlie-Rogne, mens Anne-Cathrine Krüger var vår eneste pistolskytter i Brasil. Monica Lillehagens sjetteplass i R2 ble vårt beste resultat i 2016. Norge har aldri vunnet medalje i skyting i Paralympics.