Reisebrev fra klubbesøk i Nord-Norge

Vår klubbutvikler Wenche Horten er stadig på reise og besøker klubber landet rundt og har i september vært på besøk hos klubber i Nord-Norge.
Tekst og foto: Wenche Horten

I disse rare koronatider så er det på tide å reise ut til klubber og høre hvordan det går. Dele litt erfaringer, tips og råd om hvordan en takler disse rare tidene.

Det var helt merkelig å gå inne på Gardermoen der det vanligvis er yrende liv til å se hvor liten trafikk det er der nå. En skjønner virkelig at dette vi kjemper mot nå ikke er bra!

Jeg følger veldig mange klubber på Facebook. Det er så moro å se hva som skjer rundt omkring i klubbene til Norges Skytterforbund.

Jeg har sett at det skjer mye i Tromsø Pistolklubb. Så jeg ble så nysgjerrig at jeg måtte bare ta turen nordover på et oppfølgingsmøte.

Der møter jeg først et skikkelig fint inngangsparti til fjellhallen som har blitt malt og blitt så innbydende.

Sist jeg var i Tromsø så husker jeg at det var ganske rått og litt kaldt inne i hallen. Ikke rart da det er inne i et fjell. Slik blir det jo. Men, da jeg går inn døra så «slår» varmen mot en og det er så stor forskjell. Jeg møter malte fjellvegger og det er blitt så lyst og fint! Luftavfukter gjør at den rå lufta er borte. Varmepumper gir en behagelig varme.

Sten Helge Eilertsen fra Tromsø PK.

I gangen har elever fra en skole vært å malt så fine motiver av skyttere sammen, både funksjonsfriske og funksjonshemmede.

Her har det blitt lagt ned utallige dugnadstimer. Dyktige folk og god stemning er oppskriften.
Tonen i klubben har mye å si og det skal være gøy på banen om det er trening, konkurranse eller dugnad. Og det er jammen noe de får til her. Da folk får hjelpe til så får men automatisk eierforhold i klubben. Så det er viktig.

Tromsø PK har fått sponset alarm med kamera, TV’er, materiell til bygging av ny luftbane. Klubben har investert i 10 nye skiver fra Megalink og har 5 fra før. Her skal skytes både luft og alle andre kaliber samt svartkrutt.

Tromsø PK mistet den mye omtalte utendørsbanen sin i Tromsdalen. Den har vært stengt i 4 år. Så klubben har dessverre ikke egen bane ute.

Nå har de fått tilgang til å skyte på Brennsholmen, en DFS-bane 50 minutter fra Tromsø.

Det er en vinn-vinn-situasjon der de har fått mange nye yngre aktive skyttere på utendørsbanen og flere av DFS-skytterne har begynt å skyte pistol også. Så det er jo gøy.

Håpet nå er at det kan bygges en 25-metersbane med 8 standplasser i fjellet. Så får en krysse fingrene for at Tromsø kommune kan være behjelpelige her og hjelpe klubben med en bane slik at de kan ha en bane inne i stedet for utendørsbane.

Tor-Ivar Kristoffersen har sammen med en kamerat laget et fantastisk program som heter Digital Aktivitet. Det kan kjøpes tilgang til dette i alle klubber. Dette er et program som gjør jobben på skytterbana enklere. Her kan en melde seg på treningskvelder hjemmefra. Man får med dette også registrert det antall hver skytter har skutt. Det er jo fint med tanke på søknad om å få kjøpe nye våpen.

Da det gjelder trening på banen i disse koronatider så er det kun 3 utøvere inn på banen med 5 standplasser. En trener er med.

Da er det mer enn 1 meter mellom hver utøver. Selv om det står skrevet at 1 metersregelen ikke gjelder for barn/ungdom under 19 år så er det jo greit å være forsiktig. Her er det spriting, håndvask og man har kjøpt inn munnbind. Mange har egne våpen, men da det blir lånt ut klubbvåpen så sprites våpenet før neste utøver tar det i bruk. Treverket på skjeftet får jevnlig en runde med treolje så det ikke tørker helt ut av denne uvante behandlingen.

Det er gøy å høre at det blir satset mye på ungdommen. Her er det ikke aktuelt å bare skyte, men trene fysisk også. Det for å forebygge skader og slitasje på kroppen. Her trenes kondisjon og styrketrening. Alle rekrutter får PT-timer. Noen ganger er det fellestrening på banen med PT.
Ungdommene har fått rabattert medlemskap hos Arctic treningsstudio. Og er det noen som ikke har så god økonomi så brukes inkluderingsmidler for at alle skal få samme tilbud.

Jeg skal tilbake og få møte disse unge lovende utøverne og flere andre fra de flinke ildsjelene i klubben. Gleder meg til det.

Så var jeg tilbake hos Lyngsalpene Pistolklubb igjen. Hurra for Lyngsalpene PK som er 30 år i år!

Dette var den første klubben jeg besøkte alene som klubbutvikler. Jeg husker jeg var litt nervøs. Men, så gikk det jo så fint. Det var jo en helt fantastisk gjeng. Engasjerte og ivrige etter å gjøre det beste for sin klubb.

Så vi satte sammen en god tiltaksplan. Der stod det blant annet at de skulle få seg et nytt sted å
ha luftskyting da det ikke lenger var greit med den banen de hadde. Så da jeg kom tilbake 2 år senere så fikk jeg være med på innvielsen av den nye luftbanen på Polleidet. Det ligger 1 mil utenfor Lyngseidet.

Her hadde de fått elektronikk og et kjempefint lokale. Videre så ønsket klubben å få mer orden på og godkjenne utendørsbanen deres, Brosebanen. Det ble gjort og jeg har siden det vært nysgjerrig på denne utendørsbanen som jeg bare har sett bilder av.

Så denne solrike dagen den 3. september fikk jeg endelig besøkt Lyngsalpene PK igjen. Det var så koselig å se dem igjen. I 20 varmegrader og sol så kjørte vi til Brosebanen. Banen lå så fint til blant lyng og dvergbjørk. Riktig idyllisk.

Klubben hadde for et par uker siden feltkretsmesterskap. Det var godt oppmøte og fine dager på banen.

Nå er det slik i vårt langstrakte land at vi sørpå kan velge og vrake i stevner å delta på i rimelig avstand fra bosted. Det er stevner å delta på hver uke. Mens nordpå må man lete mer etter stevner og avstanden er fort 4–5 timers kjøring en vei. Et ønske fra klubber her nordpå er at flere arrangerer stevner og at alle klubber kan bli flinkere til å sende skyttere ut på stevner. Det er både sosialt og moro. Så det er noe en kan ha i tankene synes jeg.

Denne klubben har hatt mange utøvere i alle aldere. Men nå ser klubben at det er mange færre unge skyttere. Dette etter at de flyttet den mila ut fra sentrum. De mistet da «drop-in»-skytterne.
Det er trist at det skal være slik at det avgjør om en kan fortsette å skyte eller ikke. For det er jo ikke langt.

Men en ivrig ung og flink skytter har klubben. Og de håper at flere kan holde han med selskap igjen etter hvert.

Det er gjerne den «gamle gode gjengen» som møtes på skytterbanen. Men det er plass til mange nye.

Det ble lagt litt planer nå også der ute i Lyngen. Blant annet å invitere bedrifter til en uhøytidelig konkurranse mellom bedriftene må jo bare bli helt topp samt å invitere andre lag/foreninger til å prøve pistolskyting.

Skyting er for alle folk i alle aldere!

Ønsker din klubb å få besøk av klubbutvikleren?

Ta kontakt med Wenche Horten på whorten @ gmail.com. Under et klubbesøk vil dere få mange nyttige tips og verktøy for klubbdrift, og hjelp til planlegging av de tiltakene klubben ønsker å gjennomføre.