Skytterlandslaget: Hva ligger egentlig bak medaljene?

En treningsuke med Skytterlandslaget Rifle Elite.
Tekst: Simon Kolstad Claussen

Skytterlandslaget Rifle hadde en fantastisk sesong i 2019. På de olympiske øvelsene ble det tatt to individuelle verdenscupmedaljer, to individuelle EM-medaljer og tre kvoteplasser til OL i Tokyo. Totalt ble det tatt 18 finaleplasseringer (8.plass eller høyere) i OL-øvelsene fordelt på konkurranser i verdenscup, EM eller European Games. I tillegg til en individuell verdensrekord i en olympisk gren, samt flere verdensrekorder i lagøvelser. Norge ble også suverent beste nasjon under EM i Italia sommeren 2019 med totalt 11 medaljer, hvorav syv av dem i gull.

Året 2020 startet også godt for våre beste rifleskyttere, før koronapandemien satte en stopper for den internasjonale sesongen.

Hva gjør egentlig våre beste utøver for å ta opp kampen mot de aller beste i verden?

Jenny Stene trener basistrening: Balanse i stilling på balanseputer i Alfhallen.

Veldig mye trening, riktig trening og god oppfølging er selvsagt vesentlige suksessfaktorer. De felles spillereglene, som alle i laget må følge, er også en suksessfaktor. Spillereglene er blant annet med på å gi laget de tre fellesutnevnte grunnverdiene: Godt humør, offensivitet og trygghet.

En annen stor suksessfaktor er antall samlingsdøgn. Altså: Det å trene sammen, over tid. Det at de beste utøverne vi har står side om side, hver eneste uke, og utfordrer hverandre, pusher hverandre, samt deler erfaringer og hjelper hverandre. Ikke minst på skytebanen, men også på fysisk trening, mental trening og treningsplanlegging. Selv om skyting utad blir sett på som en individuell idrett, så blir vi bedre sammen som lag.

Våre beste rifleskyttere regnes som en kohort, og har også under pandemien hatt felles treningssamlinger ukentlig. Selve treningsopplegget kan variere fra uke til uke, sett utfra hvor i sesongen man befinner seg. Men strukturene fra dag til dag pleier å være noenlunde lik.

Her er hvordan en vanlig uke forespeiler seg for Eliteskytterne i riflegjengen:

Mandag:
Den store basistreningsdagen, hvor utøverne enten trener på egenhånd, med egen klubb eller samles og har fellestrening på eget initiativ. Skyteøkta for dagen skal vare i rundt to timer, med hovedfokus på basiselementer innenfor enten 10m luft eller 50m helmatch. Det vil si for eksempel tørrtrening, holdetrening, balansetrening i skytestilling eller å jobbe med de ulike parameterne på scatt-simulator.

Etter skyteøkten er det en fysisk økt med hovedfokus på skadeforebyggende trening og styrke i kjernemuskulatur. Også denne økten er egentrening, hvor utøverne enten trener på egenhånd eller organiserer fellestrening på eget initiativ.

Tirsdag:
Dette er den første av i alt tre felles samlingsdager i uken. Både utøvere og trenere møtes i Alfhallen på Kløfta klokken 0800, hvor dagens første økt starter 0830. Denne dagen inneholder også mye basiselementer. Blant annet felles oppvarming med påfølgende tørrtrening i stående skytestilling. Deretter trener hver utøver på individuelle ting med oppfølging og veiledning av trener, før det er felles intern ”suppegjøk”-konkurranse. Denne konkurranseformen sitter litt høyt internt for utøverne, hvor det gjelder å unngå å bli ukas ”suppegjøk”. Det er også en intern konkurranseform som er satt opp på programmet for å teste det mentale fokuset til utøverne ytterligere.

Klokken 1145 er det felles lunsj med innlagt lagsmøte. Dette lagsmøte er kalt for ”skytefaglig lagsmøte”. Her tas det opp ulike temaer som ammunisjonstesting, våpeninnstillinger, skytestillinger, teknisk gjennomføring og så videre.

Dagens andre skyteøkt varer fra klokken 1230 – 1500. Her følger hver utøver sitt eget opplegg under oppsyn og veiledning fra trener. Hovedfokuset for økten er basistrening, spesielt det å jobbe med de ulike parameterne på scatt simulatoren.

Cirka klokken 1530 reiser utøverne fra Alfhallen til Olympiatoppen i Oslo, hvor flere tar seg en frivillig lett fysisk treningsøkt. Felles middag cirka klokken 1815 og sosialt samvær på kvelden før det er natta på Olympiatoppen fra klokken 2230.

Felles fysisk trening på Olympiatoppen

Onsdag:
Dagen starter med oppmøte på Norges Idrettshøgskole klokken 0800, hvor landslaget både har 10m og 50m-bane. Alle starter økta med tørrtrening før det er individuelt opplegg i samråd med trener fram til klokken 1030. Deretter er det fellesopplegg fram til lunsj. På fellesopplegget skyter alle utøverne på scatt-simulator. Trener bestemmer hvilke fokusområder og basiselementer som gjelder for økta på de ulike scatt-parameterne: Dette kan for eksempel være best mulig prosent holding i 10,5 på totalt 40 skudd, lavest avtrekksfrekvens på 20 skudd, lavest holdeverdier siste kvartsekund på totalt 30 skudd eller lignende.

Lunsj klokken 1145 med innlagt lagsmøte. På dette lagsmøte informeres det om administrative saker, treningsplanlegging, eventuelle reiser og så videre.

Neste skyteøkt starter klokken 1230. Her følger hver utøver sitt individuelle opplegg med oppfølging og veiledning fra trener. Hovedfokuset for økta er automatisering, det vil si å drille på den teknikken som utøverne har bestemt seg for å bruke i en konkurranse.

Fra klokken 1500 rekker de fleste en liten times hvil, før det er fysisk trening på Olympiatoppen klokken 1600. Her trener utøverne på skytespesifikk fysisk trening. Det vil si mye uttøying og skadeforebyggende. I tillegg til balansekoordinasjon og ikke minst styrke i kjernemuskulatur. Alle øvelsene og belastningen på øvelsene blir fulgt opp av en fast fagperson på Olympiatoppen.

Felles middag klokken 1815, før det er sosialt samvær og etterhvert leggetid.

Det blir også litt tid til annen sosial samvær på treningssamling. Her spilles det «hint og mimelek» på rommet før leggetid.

Torsdag:
Fast dag for testmatch. Utøverne møter opp klokken 0800 for individuell oppvarming og forberedelser. Deretter er det start prøveskudd klokken 0900 på enten 10m luftrifle eller 50m helmatch. Testmatchen loggføres av trenere og ses på som et viktig element for å følge den ukentlige utviklingen til hver enkelt utøver rent resultatmessig. Spesielt nå under pandemien har testmatchen på torsdager blitt noe som vektlegges høyt, da det har vært svært lite konkurranser ellers å delta på.

Etter testmatchen er det fri trening i en halvtime før lunsj.

Etter lunsjen gjennomføres det et ny testmatch som er en ren finalegjennomføring, også denne loggføres. Under finalen stiller det også en fagperson fra Olympiatoppen med kompetanse på mentaltrening. Her har utøverne enten en felles mental økt eller diskuterer ulike mentale scenarioer og løsninger i samråd med OLTs fagperson. Etter selve finalen er det felles gjennomgang og evaluering av gjennomføringen, samt råd og erfaringsutveksling. Etter den individuelle finalen gjennomfører utøverne både lagfinaler eller mix-team finaler. Fellestrekk for alle finalene som blir gjennomført denne dagen er at trenerne jobber med å distrahere utøverne underveis i finalene, for å gjøre gjennomføringen ekstra krevende.

De mest ivrige tar også en frivillig fysisk treningsøkt på Olympiatoppen før samlingsuken avsluttes på torsdager fra cirka klokken 1600.

Laget savner å reise på internasjonale konkurranser. Her på tur mot henholdsvis India og Rio De Janeiro i konkurransesesongen 2019.

Fredag:
Egentreningsdag. Utøverne trener enten på egenhånd, med egen klubb eller samles og har fellestrening på eget initiativ. Utøverne følger eget individuelt opplegg i samråd med trener, men felles er at hovedfokus for økta ofte er automatiseringstrening.

Lørdag:
Både egentreningsdag og stevnedag. Tidligere var lørdager fast konkurransedag, hvor utøverne felles deltok på terminfestede stevner. Under pandemien har dette vært vanskelig. Derfor kan man frivillig skyte en testmatch som man sender inn til trener, eller man har egentrening utfra eget individuelt opplegg. Felles for de utøvere som har egentrening er at hovedfokus for økta ofte er automatisering.

Etter skyteøkta er det en fysisk økt med hovedfokus på skadeforebyggende trening og styrke i kjernemuskulatur. Også denne økten er egentrening, hvor utøverne enten trener på egenhånd eller organiserer fellestrening på eget initiativ.

Søndag:
Fridag hvor restitusjon skal prioriteres. Dette er utøvernes hviledag, hvor man slapper av etter en lang treningsuke. Samtidig som man forbereder seg på en ny treningsuke.