Endelig World Cup

Endelig skal norske skyttere i aksjon i World Cup. Skytterlandslaget stiller med to skeetskyttere i WC Kairo, som starter onsdag morgen.

Malin Farsjø og Erik Watndal skal både skyte individuelle konkurranser og mixed team i Kairo de neste dagene. Utøverne kommer rett fra en ukes treningsleir på Kypros under strenge koronatiltak, der de både har hatt treningsbaner alene og et helt hotell uten andre gjester tilstede. Det har gitt gode muligheter for maksimal forberedelse de siste dagene før avreise til Egypt. Der venter et nytt strengt smittevernsregime der oppholdet kun vil inneholde trening, konkurranse og opphold på hotell.

Flere sterke lerduenasjoner er ikke tilstede i WC Kairo, deriblant Storbritannia, Frankrike, Sverige, Italia, Kina, Australia og USA, men 32 andre nasjoner er representert, deriblant Russland som den klart største troppen med hele 34 utøvere. De individuelle konkurransene skytes onsdag og torsdag, mens mixed team avvikles lørdag. Norge stiller ikke med skyttere i OL-trap denne gang. Se hele programmet her.

– Vi vet at Malin og Erik har fått trent godt her hjemme gjennom høst og vinter. De er svært motiverte i sitt treningsarbeid tross koronasituasjonen, og får nå matchet seg internasjonalt for å fortsette sin utvikling i denne viktige OL-sesongen. Vi kan ikke ha for store forventninger så tidlig på året til norske lerdueskyttere som trener i vinterlige forhold, men vi gleder oss voldsomt til endelig å følge nordmenn i en internasjonal skytekonkurranse igjen, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Det er tidligere redegjort på skyting.no hvorfor Skytterlandslaget velger å delta i denne konkurransen og ikke i World Cup New Delhi og World Cup Para Al Ain. Se utdrag under og hele saken her.

World Cup Kairo og smittevern:
Det var aktuelt å sende en liten tropp skeetskyttere til konkurransen. Det er vurdert som forsvarlig på delta i WC Kairo med følgende hovedpunkter som utslagsgivende:

– Det er viktig at vi benytter de muligheter vi har for deltakelse i World Cup og internasjonale mesterskap når det ligger til rette for dette.
– Egypt er et land med registrert lav smitte, flat smittetrend og god håndtering av koronatiltak. Erfaring fra VM Håndball viser at smittevern tas alvorlig og hindrer smitte i et mesterskap med kroppskontakt.
– Utøvere fra mange andre nasjoner og med ulike smittevernsrutiner møtes og dette innebærer stor risiko for smitte. På grunn av pandemi vil deltakerantall være lavere enn vanlig og grener er atskilt fra hverandre, men det må vurderes at fare for smitte er høyere enn ved å være hjemme. Erfaring fra VM Håndball viser likevel at det er mulig å gjennomføre med minimal smitte så lenge strenge koronaregler følges. Korona i VM Håndball var knyttet til smitte før avreise og ble tidlig avdekket.
– Ingen innendørs trenings- eller konkurranseaktivitet, som sikrer lav smitterisiko.
– Fly, mellomlandinger og flyplasskontroller innebærer risiko for smitte, men ikke tilstrekkelig til at dette alene kan stoppe reisen.
– Evt. sykdom, ekstra opphold i Kairo, karantenetid osv. kan være ødeleggende for utøvers muligheter til å kvalifisere seg til og prestere i sesongens hovedmål, EM og OL. Vi vurderer muligheten for smitte så lav at dette ikke vektlegges som direkte avgjørende.
– Vi er bekymret for utøvernes mentale helse ved evt. smitte og ekstra opphold i Egypt. Vi vurderer muligheten for smitte så lav at dette ikke vektlegges som direkte avgjørende.