Til EM som outsidere
Fredag ankom 10 norske utøvere Osijek i Kroatia klare for Europamesterskapet i skyting. De første norske i aksjon er rifleskytterne mandag morgen på 10 meter luftrifle.
Her ser du alt om EM (program, norske deltakere, om øvelsene)
Det har gått nesten 15 måneder siden siste luftkonkurranse for de norske rifleskytterne og siste internasjonale opptreden på den andre OL-øvelsen 50 meter helmatch var tilbake i september i 2019. Da gikk både kvinne- og herrelaget av standplass med EM-gull og verdensrekord i lagkonkurransen.
– Utøverne har vært svært tålmodige og meget flinke til å trene og forberede seg på tross av utfordringene koronapandemien har gitt oss. Alt er gjennomført til punkt og prikke og vi har aldri sendt bedre trente skyttere til et EM noen gang. Likevel er vi helt klart ikke mer enn outsidere i dette mesterskapet, for vi er fortsatt et noe urutinert lag og vet rett og slett ikke hvordan vi vil prestere i store internasjonale konkurranser etter så langt opphold. Viktigst er uansett at vi får konkurrere igjen og kjenne på spenningen med det, sier sportssjef Tor Idar Aune.
Kvalifisering og forberedelse til OL
Skeetskytterne er den andre norske kohorten i Osijek. Her har oppladningen vært noe annerledes og to av utøverne har fått skyte World Cup tidligere i vår. Men antall konkurranser har vært meget begrenset også for lerduegjengen, som på samme måte som rifleskytterne først og fremst søker internasjonal matching under oppholdet i Osijek.
– Våre tre skeetskyttere har trent godt sammen over lang tid og er også de outsidere til finaleplass og kamp om medaljer i EM. To unge skyttere og en rutinert ringrev utgjør et sammensveiset og spennende lag som på sitt beste vil kjempe hele veien inn, sier sportssjefen for Skytterlandslaget.
EM er både siste kvalifiseringsmulighet og forberedelse til OL for begge grupper. Rifle har fire kvoteplasser til OL fra tidligere og kan kun vinne nye kvoteplasser på 10 meter luftrifle i henhold til reglementet. Og det er bare to av de seks norske i konkurransen som har denne muligheten, Jenny Stene og Endre Hagelund. De øvrige har tatt kvoteplass fra før. På skeet har både Malin Farsjø og Jørgen Engen samme mulighet, mens Erik Watndal har kvoteplass fra før etter sitt VM-sølv i 2018.
– Alt må klaffe for å kunne kjempe om finaleplasser og medalje. I en OL-sesong er nivået gjerne enda tøffere enn ellers og for oss nordmenn som stort sett trener i snø og kuldegrader på vinter, så er et EM allerede i mai en stor utfordring. Men vi skal gi alt og så teller vi opp etterpå, sier landslagstrener for skeet, Ole Henrik Gusland.
– Riflegjengen er motiverte og gleder seg veldig. Dette blir første mesterskapet på over ett år og det kribler litt i kroppen på oss alle. Vi har en god plan for gjennomføring av et tett konkurranseprogram og håper at alle får tatt ut sitt beste når vi endelig får skyte mot våre gode europeiske konkurrenter igjen, sier landslagstrener rifle, Espen Berg-Knutsen.
Streng smittevernsprotokoll
Norge sender ikke juniorer til EM og deltar heller ikke pistol, OL-trap eller 300-metersøvelsene på rifle. Risikoen for koronasmitte vurderes som så stor at den norske EM-troppen er redusert til en tredel av det den ordinært ville vært.
– Det var en tung avgjørelse å ta, men den er 100% nødvendig. Kroatia er et land med langt høyere smitte enn Norge og akkurat nå blant de aller verst rammet land i Europa på alle parametere vi følger. Vi har lagt press på ESC for å få på plass et testregime under EM og har lyktes med det, men arrangørens egen smittevernprotokoll er fortsatt ikke god nok. Men vi har laget en egen og meget streng smittevernsprotokoll for alle våre reisende til Kroatia og mener det kan forsvare deltagelse. Denne er så omfattende at det ikke ville vært gjennomførbart for en større tropp, sier sportssjef Tor Idar Aune.
Egne leiebiler for å unngå offentlig transport, egne leiligheter og hus for å unngå hotell, samt strenge retningslinjer for bruk av munnbind, håndsprit og forbud mot kontakt med andre utøvere, er blant annet beskrevet i smittevernsprotokollen. Detaljer som nedvasking av setebelter, informasjonsskjerm og armlener på fly er noe av det utøverne er lært opp til og skal gjennomføre på reise. Mest kritiske punkt er opphold på fly og flyplasser der det ikke er mulig å holde avstand, samt forberedelse og gjennomføring av konkurransene innendørs.
– Kort sagt skal de kun reise, skyte og oppholde seg i egne leiligheter gjennom hele oppholdet. Det blir et annerledes EM, men utøverne har respondert profesjonelt og er motivert for å gjøre alt riktig for å kunne delta og holde seg friske, sier sportssjef Aune.
– Vi ser at alle andre idretter i Norge tenker akkurat som oss og har redusert sin internasjonale aktivitet til det minimale. Det er knapt norske idrettsutøvere ute i verden bortsett fra de som forbereder seg eller skal kvalifisere seg til OL. Vårt mål er å hindre at våre egne folk blir smittet, smitter andre underveis eller fører smitte med tilbake til Norge, samtidig som vi anerkjenner utøvernes behov for matching i en OL-sesong, og her mener vi at vi har funnet en god modell for å ivareta dette, sier Aune.
Siste vurdering før OL-uttak
Mandag morgen klokken 08:15 skyter Henrik Larsen, Endre Hagelund og Simon Kolstad Claussen for EM-medaljer på 10 meter luftrifle. Og fra klokken 10:15 er kvinnene i aksjon med Katrine Lund, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad på det norske laget. De åtte beste i kvalifiseringen over 60 skudd går til finale fra klokken 16:00 mandag ettermiddag. Så følger det skyting slag i slag fram til neste mandag på både 10 og 50 meter med individuelle konkurranser, mixed team og lagkonkurranser.
Skeetskytterne starter først opp onsdag morgen med sin individuelle konkurranse på 125 skudd over to dager. Norge deltar også i mixed team på fredag før de tre lerdueskytterne vender hjem til Norge.
EM er siste vurderingsstevne før OL-troppen blir innstilt til Olympiatoppen. Endelig uttak presenteres trolig 15.juni av toppidrettssjef Tore Øvrebø.
Kontaktperson
Tor Idar Aune
Sportssjef Skytterlandslaget
Norges Skytterforbund
+47 908 47 231