Helene Vikøren er tilbake – nå i speilvendt positur

Plutselig sa ryggen stopp for Helene Johansen Vikøren (snart 20). Et av landets største talenter fikk skyteforbud. Årdal-jenta var fortvilet og ble lei av å «hvile» ryggen. Hun tok en dramatisk avgjørelse: å skifte fra å være høyrehåndsskytter, til å skyte med venstre. Hvordan har det gått? 

Av Bjørn Myrset
skytterbjorn @ gmail.com, 90881684

Avgjørelsen ble tatt i høst, og etter et halvt års intens treningsperiode, var hun tilbake i finalefeltet i klasse kvinner junior under Kisen Open. Helt uten smerter, men nå i speilvendt positur, har hun startet den møysommelige jobben på veien helt tilbake mot den internasjonale toppen.

Helene var en av mange dyktige DFS-ungdommer. Hun deltok i sitt første NSF-stevne som 15-åring på NM 50/300 meter på Terningmoen i 2012. Etter det var det en raskt og bratt stigning i skytterkarrieren. Hun kom som et skudd. Tok NM-gull med luftriflen og fikk på kjøpet EM-billett – som 17 åring. Året etter vant hun Nordisk Gull, i tillegg til store seire i internasjonale stevner som München og Luxembourg. Den blonde jenta fra de trange dalene innerst i Sognefjorden satset alt og ble spådd en lysende karriere. Men plutselig sa det bom, ryggen slo seg vrang, og alt stoppet opp.

Tester, prøver, terapi og behandlinger. Alskens tiltak ble forsøkt, uten at det hjalp. Ryggen var skadet og måtte få hvile, mye og lenge. Det gikk selvfølgelig ut over treningsarbeidet. Allikevel ble hun kvalifisert og funnet skikket til å skyte EM på 10 meter i seniorklassen i Gyør i 2016. Det ble det siste hun gjorde som høyrehendt skytter, foreløpig.

Helene er ikke den som gir seg så lett. Nå mestrer hun både høyre- og venstrehåndsskyting.

Tok saken i egne hender

Nå er hun tilbake på skytebanen, fast bestemt på å komme tilbake i toppen.

– Eg tar ein ting om gangen no. Kan henda eg bytter tilbake, om  ryggen tillet det, men eg er ikkje sikker, sier jenta som nå trener og studerer i Bergen.

– Det som er sikkert, er at eg skal fortsetta med skytingen, enten den eine eller den andre vegen, sier hun med et lurt smil.

– Nokon vil sikkert hevda at det er umogleg å komme tilbake på topp, men det er det ikkje. Det vil bærre ta litt lengre tid, sier hun reflektert som vanlig.

Ryggtrøbbel er vanlig

Det finnes mange eksempler på rifleskyttere som har slitt, eller sliter med ryggsmerter fra tid til annen. Noen må gi seg på grunn av skader. Ofte kan det henge sammen med manglende fysisk trening. Det var ikke tilfellet for Helene.

– Eg har alltid trent mykje fysisk styrke helt fra eg dreiv med handball som ung jente, og har vært klar over betydningen av å trene musklene i mage hofter og rygg for å ta vare på ryggen. Men, nå har vi fått påvist en genetisk greie som eg er født med, og som har medverka til at eg har har fått en skade i ryggen. Den skaden er det visstnok ikkje mulig å reparere. Kanskje er det ingen vei utanom at eg må skifte til å bli venstreskytter for alltid. Da gjer eg det, og så tar vi den tid det tar, for å komme tilbake til toppen. For dit skal eg, sier den målbevisste jenta, som har langt fra en ekstrem og utsatt stående skytestilling.

Og rådet hun har til nye, unge skyttere, er klart: tren allsidig i ung alder, start opptrening i stående forsiktig, og med mange korte økter.