Tips og triks for å trene skyteteknikk hjemme

Koronapandemien har ført til strenge begrensninger på idrettsaktivitet i Norge, og selv om helsemyndighetene har åpnet for trening så lenge man følger koronavettreglene så er det ikke fullt så lett å ta turen til skytebanen lengre. Man trenger imidlertid ikke stoppe all trening av den grunn, og i denne artikkelen får du gode tips til hvordan du kan trene skyteteknikk hjemme fra de norske toppskytterne Simon Kolstad Claussen og Ole-Harald Aas.

For pistolskytter Ole-Harald Aas – som i januar satt ny norgesrekord – har koronapandemien ført til mye tørrtrening hjemme for å holde formen oppe.

– Ja, det blir kun tørrtrening for tida. Tørrtrening er ikke alltid like artig og spennende som å kunne skyte på banen, men det hjelper å kunne sette på litt musikk eller samtidig gjøre litt sideaktiviteter for å gjøre det mer lystbetont å få tørrtrent, forteller han.

Rifleskytter Simon Kolstad Claussen – som tok seks gullmedaljer under EM i Italia i fjor – er enig.

– I dager som dette, så er nok motivasjon det viktigste nøkkelordet. I alle fall for de i Norge som skyter masse stevner. Der er jo sesongen mer eller mindre over før den har begynt skikkelig, konstaterer han.

De holder seg imidlertid begge to til treningsplanene sine så godt det lar seg gjøre ved hjelp av treningsverktøy som simulatorer, men også ved å benytte seg av teknikker som krever minimalt med ekstrautstyr.

Simulatortrening
– Med tanke på motivasjonen sin del så er nok skytesimulator – for eksempel SCATT – det som jeg virkelig anbefaler nå i disse dager, forteller Simon.

Simon Kolstad-Claussen trener skyteteknikk i stua.

– Vi skyttere er jo liksom laget slik at vi vil ha en bekreftelse på jobben vi nettopp har utført. Gjorde jeg det bra eller dårlig? Ble det nier eller tier? Treff eller bom? Det å få den bekreftelsen, eller kall det gjerne søket etter belønning gir stor motivasjon i seg selv for mange. Dette får man jo nettopp på SCATT, uten å skyte et eneste skarpt skudd. Det som i tillegg er enda bedre med SCATT er at man ser hvordan man eksakt gjennomfører hvert enkelt skudd i detalj. I så måte blir det enklere å ignorere fokuset på poengsum i treningsøkten, men heller terpe mer på teknikkdetaljer – og på den måten få bekreftelse på hva du gjorde, hvordan du gjorde det og hvordan du ligger an i forhold til de beste skytterne, forklarer han.

En annen fordel med en skytesimulator er også at man ikke trenger å skyte på nøyaktig samme avstand som på bane, slik at man lettere kan skyte på kortere avstander hjemme.

– Hvis man har printer hjemme, går det fint an ved hjelp av programmet til simulatoren å skrive ut en skivestørrelse i papirform til den avstanden man finner mest komfortabel hjemme i stua, på soverommet, kjelleren, loftet og så videre. Her hjemme hos meg skyter jeg med en avstand på 4,5m, forteller rifleskytteren.

Det finnes også utrolig mange andre detaljer man kan trene på i en skytesimulator.

– Blant annet måler den hvor godt man trekker av, hvor rolig man holder siste sekund og siste kvart-sekund før avtrekket gjennomføres, inngangsmønster, prosent i tieren siste sekund og prosent i 10,5 eller beste siste sekund. I tillegg hvor stor prosentandel man sikter i midten underveis og så videre Jeg anbefaler da helst å se på verdiene de ulike parameterne og ikke så mye på poeng. Hvis du kontinuerlig jobber med å forbedre parametrene, så vil poengene komme av seg selv, råder han.

Simon har også en favorittøvelse han pleier å benytte seg av under simulatortrening:

– En av mine favorittøvelser på SCATT er 40 skudd, hvor jeg for hver 10-skudd har fokus på en enkelt detalj/parameter. For eksempel:

Første 10 skudd: Få så mange skudd som mulig på 80% eller mer i 10a5 siste sekund.
Andre 10 skudd: Se hvor mange skudd jeg klarer å få ned avtrekksverdien på under 1,0.
Tredje 10 skudd: Se hvor mange skudd jeg klarer å levere 100% i 10a0.
Fjerde 10 skudd: Se hvor lav holdeverdi jeg klarer å skape i snitt på serien, i siste kvarte sekund.

Pistolskytter Ole-Harald Aas har også en SCATT-simulator, men forteller at han ikke har brukt den så mye i det siste på grunn av at han fokuserer på silhuettpistol. Her bruker han i stedet et hjelpemiddel kalt en Dry Firing Unit (DFU) for å trene på timingen i silhuettpistol. DFU’en er en liten boks med små blinker med lys over som blinker i samme tempo som de offisielle skyteprogrammene til ISSF. DFU’en kan ikke skytes mot, men hjelper med å terpe på riktig timing.

Ole-Harald Aas trener her på riktig timing for silhuettpistol ved hjelp av en Dry Firing Unit (DFU).

– Denne kan jeg da bruke til å sikte mot og ta tørravtrekk. Jeg bruker også en avtrekkssensor som heter “TRICS”, laget av den suksessrike pistolskytteren Christian Reitz til å måle avtrekksvekta under skyting. Dette er gode hjelpemidler som gir meg et bilde på hva jeg bruker for lang tid på og hvor jeg må bruke lengre tid i silhuettskytinga, forklarer han.

God, gammeldags tørrtrening
Selv om en skytesimulator åpner for gode treningsmuligheter, så er det langt i fra de fleste skyttere som har dette hjemme. God, gammeldags tørrtrening kan i så fall være like så nyttig for å terpe på skyteteknikk. Både Ole-Harald og Simon dedikerer mye av treningen til dette.

Illustrasjonsfoto for hvordan man kan henge opp ark for hver skyteposisjon.

– Det går mye i holdetrening med luftpistolen, der jeg skyter mot en hvit vegg men har et etterhold som går opp til 40 sekunder etter at avtrekket er tatt. Deretter gjennomfører jeg samme holdetrening med venstre arm, slik at kroppen skal få en lik belastning. Når det kommer til silhuettrening, så er dette litt vanskeligere å få gjennomført. Men fram til banen er åpnet igjen, så trener jeg på pusteteknikken samt det å få skutt første skuddet på riktig tid, forteller Ole-Harald Aas.

Simon gir mye og riktig tørrtrening mye av æren for at han har opplevd stor sportslig fremgang den siste tiden.

– Det kan kanskje virke kjedelig. Men, hvis man gjør dette på riktig måte, så er det faktisk kanskje den beste treningen man får.

– Her gjelder det egentlig bare å finne papir, teip og penn. Tegn en rund prikk (eller strek for de som foretrekker det) og heng den i riktig høyde på veggen utifra stilling. Den høyeste for stående, den midterste for kne og den laveste for ligg. Slik jeg har gjort hjemme (illustrert i fotoet til høyre).

Simon Kolstad Claussen trener på å holde kroppen rolig.

– For å utfordre kroppen mest mulig, så gjelder det å stille seg så nærme prikken som det går an. Jeg pleier å ha cirka 5–10cm avstand fra prikk til hullkorn. Jo nærmere du står prikken, jo vanskeligere er det faktisk å holde rolig. Gjør du dette første gang, så kan jeg love deg at du kommer til å få kjørt deg. Det er mye vanskeligere enn man tror før man har forsøkt.

Han forklarer videre at han selv ikke klarte å holde prikken rolig til å begynne med:

– Selv klarte jeg ikke å holde prikken rolig i mer enn maks 1-2 sekunder de første gangene jeg gjorde dette. Jeg ble også fort utmattet og måtte ha pause etter 10-15 minutter, forklarer han.

– Ved å jobbe med å holde prikken dønn rolig i hullkornet på så kort avstand, så trener du den beste formen for basis. Både holding, balanse, avspenning og riktig fokus. Man kan også her ha flere ulike øvelser. For eksempel kan man se hvor lenge man klarer å holde seg i ro, før man får svai. Se hvor mange forsøk man må ha for å holde rolig uten å svaie. Ha strak og rolig inngang uten svai. Se hvor lenge du klarer å holde ut før du er nødt til å ta pause. Du kan også gjennomføre en 5-skuddserie på finaletid, eller gjennomføre en hel finaleserie.

– Det er denne type trening som jeg gir største parten av æren for at jeg har tatt store steg på 10m luftrifle det siste året, avslutter Simon.

Illustrasjon av siktebilde. Å holde prikken på arket i midten av siktet rolig over lengre tid er vanskeligere enn man tror!