Etter to lange år med pandemi og uten noe Norgesmesterskap i feltpistol kunne skytterne endelig samles igjen i Oppdal!

1-6. august arrangerte Støren Sportsskyttere, Oppdal Pistol og Sunndal Pistolklubb NM sammen på Oppdal Skytebane. Dette er en erfaren gjeng som har arrangert mesterskap sammen hele 5 ganger tidligere: 2011: NM 25 og 50m, 2012: Felt (alle øvelser), 2013: Spesialfelt, 2015: Spesialfelt og 2018: Felt (alle øvelser).

Og nå igjen i 2022 med alle øvelser innen feltpistol. I år er det ca 500 deltakere og 2200 starter, som betyr at skytterne i snitt deltar i 4,4 øvelser i løpet av uken.

En av ildsjelene bak arrangementet er Arild Inge Wollan fra Støren Sportsskyttere. Når vi snakket sammen torsdag 4. august syntes han foreløpig arrangementet gikk over all forventing. Været har holdt seg relativt bra. Det var en kveld med kraftig vind der de måtte enda tidligere opp en vanlig for å sette opp noen av skivestativene igjen, og en morgen der gradestokken viste minus 2 og folk måtte skrape is av bilene.

«Det er første gang vi arrangerer et NM der vi bruker inrX i stedet for papirlapper, og det letter arbeidet betydelig. Jeg vil si systemet fungerer 98 % og så er det noe smårusk. Men til neste NM tenker jeg alt fungerer som det skal. Før med papirlappene, selv om alt var pakket inn vanntett, så ble det bløtt når det regnet og det hang lapper til tørk over hele kontoret. I tillegg tok det tid å taste inn alle resultatene» forteller Arild Inge.

Han skryter også av alle de 50-60 funksjonærene som til enhver til er i sving rundt om på banen og på standplassene. Han beskriver de som en gjeng med god kompetanse og mye erfaring fra tidligere konkurranser. De tar imot hvert eneste lag som kommer inn med et smil og ønsker velkommen. Flyten under konkurransene har vært veldig bra og lagene har kunnet bevege seg fra standplass til standplass med lite eller ingen ventetid.

Til tross for alt arbeidet har Arild Inge rukket å delta selv også. Mest spent var han på Magnum II der han var tittelforsvarer, der ble det en 40. plass i år med 79 poeng etter en tøff periode med koronasykdom og lite trening. På Magnum I ble det en 11. plass med 86 poeng. Det er heller ikke så lett å prestere når en i snitt sover 4 timer per natt gjennom en lang uke.

«Det er fullt fokus på gjestene som er her og skyter nå, så kan vi kose oss på andre stevner senere».

 • Foto: garagecollection.no
  F.V: Ildsjelene Helge Kristiansen (Sunndal Pistolklubb), Arvid Inge Wollan (Støren Sportsskyttere) og Arvid Øiamo (Oppdal Pistolklubb) får tildelt hvert sitt arrangørskjold som takk for et flott NM.

 • Foto: garagecollection.no

 • Foto: garagecollection.no

 • Foto: garagecollection.no

Arild Inge er også fornøyd med at det har vært svært få negative kommentarer på løypa. Han mener en NM-løype skal være litt utfordrende og at det ikke skal være én standplass som er avgjørende. Vanskelighetsgraden skal være jevnt fordelt.

Per i dag er det ingen som har søkt om NM feltpistol for 2023. President Bjørn Harald Vik var til stede under NM og rådet fremtidige arrangører til å samarbeide på samme måte som arrangørklubbene på Oppdal har gjort.

Det samme gjøre Arild Inge. «Jeg tror klubbene må begynne å jobbe mer sammen om alle typer arrangement, og at man jobber for å ruste opp et lokalt anlegg som flere klubber kan benytte seg av. Det er for mange små klubber som står alene om arrangement og vi står i fare for å slite ut ildsjelene».

Fantastisk skyteanlegg på Oppdal

Størrelsen på anlegget som arrangerer årets felt-NM ville neppe være mulig uten samarbeid på tvers av organisasjonene. Og arrangementer som landsskytterstevnet, felt-NM og sikkert mange andre spennende arrangement er muliggjort gjennom dette.

Arvid Øiamo fra Oppdal Pistolklubb forteller at hele området ble bygget da Oppdal Skytterlag fikk tildelt Landsskytterstevnet i 1993. I etterkant har det også blitt bygget et skiskytteranlegg i tilknytning til det eksisterende anlegget.

Her har pistolklubben hele 15 elektroniske skiver og 15 pappskiver på 25m. De har også bygget en luftpistolbane med 8 elektroniske skiver. Øiamo forteller om et godt samarbeid mellom klubbene som benytter seg av anlegget, her kan de låne og låne bort hus og baner ettersom det trengs. Det største huset på banen er de 3 klubber som eier en like stor andel av.

Øiamos største bekymring fremover med tanke på anlegg og feltskyting er det eventuelle blyforbudet fra EU som kan tre i kraft om noen år.

«Bly og blyoppsamling er en sak som NSF jobber mye med og følger opp tett. Vi må jobbe for å finne gode løsninger som også fungerer for feltpistol» sier anleggskonsulent i NSF Tarjei Ravn og fortsetter: «I fremtiden håper jeg vi får se stadig mer av slikt samarbeid som de har her på Oppdal. Hvis vi bygger sammen, både inne og ute, med DFS, NJFF, DSSN og NSF, vil vi kunne utvikle stadig bedre anlegg, til beste for landets skyttere. Mange av klubbene og lagene rundt i landet går og ruger på en anleggsplan, og jeg håper at de alle ser på muligheten for et samarbeid med andre klubber og lag i distriktet, slik at vi kan få flere arenaer av den type som er representert ved Oppdal Skytebaner.»

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: garagecollection.no

Deltar for første gang

Camilla Vollan fra Narvik Pistolklubb deltok på sitt første NM i felt og tok sikkerhetskurs så seint som i april i år. Hun stråler når hun forteller om engasjementet hun har fått for skytesporten.

«Jeg ble dratt med av min kjære som har skutt en del tidligere, blant annet i DFS. Først på lerdueskyting som førte til at jeg tok jegerprøven og var med på elgjakt for første gang i fjor og så pistol. Faren min drev også med pistolskyting tidligere, så da mannen min sa at klubben skulle arrangere sikkerhetskurs meldte vi oss på» forteller Camilla og beskriver pistolklubben som et fantastisk miljø å komme inn i. De har til og med satt deltakerrekord for klubben under felt-NM med 7 deltakere.

Camilla har deltatt i Magnum I og militær under NM. Nå er de ferdig med 4 uker ferie og må ta den lange kjøreturen hjem til Narvik. Forberedelsene til NM har ikke vært all verden, men hun har storkost seg allikevel.

«Jeg hopper uti det jeg får mulighet til, jeg drømte til og med om feltrunden før jeg skulle gå den. Dessverre var resultatet i drømmen bedre enn i virkeligheten!»

Camilla har allerede rukket å være med på flere stevner og er kjempeimponert av det arrangøren har fått til her i Oppdal. Både av feltløypene, servering, stands og mulighetene for å handle litt.
«Helt fantastisk opplegg!»

 • Foto: Norges Skytterforbund
  Svein Olav Vollan og Camilla Vollan

God stemning i skyttercampen

Tradisjonen tro er det mange av deltakerne som bor på skyttercampen under mesterskapet og mener det er en viktig del av opplevelsen. Her møtes de som har vært i «alle» år og de som er ganske ferske. Det deles skyttergleder og -sorger, oppturer og nedturer. Om været blir for dårlig er det alltid noen som åpner teltene sine slik at man kan sitte sammen.

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

Generalsekretærens første felt-NM

Flere fra administrasjonen har vært til stede gjennom NM og for generalsekretær Per Iversen var det første gang han fikk muligheten til å være på felt-NM.

«Som fortsatt ganske ny generalsekretær, og derfor uten tidligere tilstedeværelse på NM Feltpistol, har det vært svært givende og motiverende å være til stede noen dager på Oppdal. Selve konkurransene fremstår som varierte og morsomme; neste gang vil jeg absolutt vurdere å stille som deltager!» Forteller Per. «Men som administrativ leder for Norges 11. største særforbund av 54 –  NSF er faktisk det  –  er det den store aktiviteten, idrettsgleden og det gode sosiale fellesskapet for så mange skyttere som opptar meg aller mest; mer enn resultater og medaljer. Den følelsen jeg har hatt ved å gå rundt og snuse på stemningen og se hvordan folk koser seg og trives i miljøet, har vært svært inspirerende. Med omtrent 500 deltagere som gjennomfører cirka 2200 starter, viser det store omfanget og hvor viktig feltpistol er for særforbundet vårt, ikke minst som breddeaktivitet. Takk til alle som er med, dere er betyr mye for oss»

Svært lav kvinne- og ungdomsandel

Både kvinne- og ungdomsandelen i NSF er svært lav, på henholdsvis 10 % og 12 %. Pistol er forbundets desidert største gren og har en kvinneandel på 9 %, mens ungdomsandelen er helt nede på 4%. Dette gjenspeiles også på deltagelsen under felt-NM. Generalsekretær Per Iversen mener vi som forbund, uansett gren, har et forbedringspotensialet her.

«Det skal ikke stikkes under en stol at antall ungdommer og kvinner burde, og skulle vært høyere denne flotte uken på Oppdal. Intet galt med middelaldrende menn, jeg er selv en av dem.. – men det er ikke vi som er fremtiden, slik er det bare. Dessuten blir de aller fleste miljøer bedre og morsommere med større grad av mangfold, både sportslig og sosialt. Jeg heier derfor på gode kvinnelige, og unge rollemodeller av begge kjønn som kan berike miljøet, og håper og tror at klubbene ser seg tjent med å få tak i stadig flere nybegynnere, som ikke nødvendigvis er en kopi av eksisterende medlemmer. Vi tåler, og støtter en slik målsetting, gjør vi ikke?»

Idrettskonsulent i NSF, Helene Rønningen, sier det er noen klubber som jobber veldig godt med rekruttering av ungdom, også til feltpistol. Samtidig som mange klubber ser ut til å være usikre på rekruttering av ungdom når banen deres kun er tilrettelagt for kal. 22 eller større, og ikke luft.
«Vi har heldigvis en del klubber som viser at dette er mulig, og vi har invitert flere til å snakke på Klubbhelgen som NSF arrangerer 30. september – 2. oktober ved Gardermoen. Vi håper virkelig at mange klubber og medlemmer med felt som sin hovedgren tar turen for en helg med erfaringsutveksling og litt inspirasjon»

 • Foto: Norges Skytterforbund
  F.V: Generalsekretær Per Iversen, idrettskonsulent Helene Rønningen og anleggskonsulent Tarjei Ravn.

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

 • Foto: Norges Skytterforbund

Et vel gjennomført NM

Etter 6 dager med skyting fra morgen til sen ettermiddag, hundrevis av dugnadstimer og over hundretusen avfyrte skudd er felt-NM over for i år. Og den erfarne arrangørtrioen har gjennomført nok et vellykket NM.

«Vi har fått møte masse hyggelige og blide utøvere, en flink arrangør med en dedikert stab som gjør en flott innsats, et imponerende anlegg og norsk sommervær av det mest spennende slaget. Man kan da virkelig ikke ønske seg mer av en uke i august. Takk for flotte dager på Oppdal.» Avslutter generalsekretæren.

 

Resultater:

Komplette resultater fra NM finner du på arrangørens hjemmeside her.

Foto og video:

Feltmiljøet er heldig og har en ivrig fotograf og videograf, Obelix Barbala/garagecollection.no. Som har tatt flere av bildene i denne reportasjen og laget en rekke video fra NM. Om du ikke har sett de allerede finner du på hans Youtube-kanal.

NSFs Instagram kan du på highlights se feltrunden der vi fikk da følge med skytter Lena Ytterdahl fra Oslo Feltskyttere.