På plass i Kairo for VM rifle og pistol 2022

Hoveddelen av den norske troppen er på plass i Kairo for VM rifle og pistol. I løpet av 15 dager med konkurranse skal det deles ut 67 VM-gull og Skytterlandslaget er klare for å kjempe i det første VM siden 2018. Se program og norsk deltagerliste nederst i denne artikkelen.

– Etter et EM der jeg aldri følte at jeg helt fant rytmen, har jeg fått trent godt og tatt noe fri. Det har til og med blitt plass til en jakttur. Nå føler jeg at det fungerer bedre teknisk, og ikke minst gleder jeg meg virkelig til å skyte i VM. Dette skal bli gøy, sier Jeanette Hegg Duestad.

I de to World Cup-rundene hun skjøt i vår var hun verdens beste med blant annet finaleseier på OL-øvelsen 50 meter match både i Rio og på VM-arenaen i Kairo. Jeanette Hegg Duestad er ranket nummer to i verden på denne øvelsen før mesterskapet starter. I generalprøven i EM i Polen ble hun nummer fire, akkurat slik hun også ble i OL i Tokyo. Da imponerte hun også med 4.plass på 10 meter luftrifle.

– Skal gi absolutt alt
– Jeg vet jeg kan skyte godt og kan hevde meg på alle øvelser jeg deltar i. Men marginene er bittesmå i skyting og ingenting kommer av seg selv. Jeg ser på meg selv og Norge som en outsider i kampen mot de store nasjonene og skal gi absolutt alt her nede i Kairo, sier Hegg Duestad. Tirsdag var hun på plass på Gardermoen klokken 03:30 og ikke i seng i Egypt før nærmere midnatt. Og VM kommer til å bli et hardkjør hver eneste dag.

Jeanette Hegg Duestad.

I alt konkurreres det om 201 medaljer i 67 øvelser i pistol og rifle, junior og senior. I tillegg til konkurranser fra tidlig morgen til kveld må også de norske utøverne kjøre buss nesten ti mil hver dag mellom arena og utøverhotellet. Det blir mange lange kilometer for særlig Jeanette og Simon Kolstad Claussen, som er utøverne som har det mest omfattende programmet, og skal være i Egypt helt fram til 28.oktober.

Ni juniorer og tolv seniorer
– Vi mener alle norske skyttere er godt fysisk trent, og det er særlig viktig i et verdensmesterskap med så mange konkurranser. Det handler om overskudd til å gjøre jobben riktig både før, under og etter øvelsene for å kunne prestere sitt beste. VM er knalltøft og krever nøyaktighet, tålmodighet, styrke og utholdenhet. Da er det godt å være på et landslag der utøverne og lederne jobber tett sammen og passer godt på hverandre, sier sportssjef for Skytterlandslaget, Tor Idar Aune.

Den norske troppen på plass i Kairo.

21 norske pistol- og rifleskyttere deltar i VM i Kairo. Norge er med i 53 av 67 konkurranser individuelt, mixed team og lag. Det er ni juniorer og tolv seniorer fra Norge tilstede i Egypt i løpet av VM-perioden. Seks av disse skyter pistoløvelsene på 10 og 25 meter, mens 15 rifleskyttere er i aksjon på 10, 50 og 300 meter.

Mest spenning og størst prestisje knyttes til de ti OL-øvelsene i seniorklassen. I de åtte individuelle OL-øvelsene skal det i tillegg til medaljer også deles ut totalt 32 kvoteplasser til OL i Paris i 2024.

– Må ikke forvente for mye
– Norges innsats i World Cup i vår og sommer var nesten ikke til å tro. Rifleskytterne dominerte og Ole-Harald Aas vant kvalifiseringen i World Cup Baku på 10 meter luftpistol. Det føltes som om vi omtrent klarte det umulige, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Ole-Harald i aksjon i Kairo

– Nå har det gått noen måneder og det er viktig å ikke forvente for mye. I VM møtes verdens beste i sin aller beste form og alle har samme drømmer. Da skal det godt gjøres at lille Norge skal kunne hevde seg. Jeg tror vi skal kjempe i toppen i mange øvelser, men er åpen for at vi reiser hjem uten medaljer i det hele tatt. Sånn er sporten vår, med enorm satsing i så mange store nasjoner, skyhøyt nivå og der hver millimeter teller på hvert skudd. I tillegg til dyktighet må vi ha litt flaks i avgjørende situasjoner også, sier sportssjefen for Skytterlandslaget.

Åtte medaljer i siste VM
– Og alt handler ikke om å vinne. Halvparten av skytterne deltar i sitt første VM og har mye å lære. Det har gått fire år siden siste verdensmesterskap og vi regner med at dette blir en stor opplevelse for hardtsatsende utøvere uansett hvordan dette går, sier Aune.

I forrige VM i Sør-Korea i 2018 vant Norge åtte medaljer, inkludert en sølvmedalje i skeet som også var en del av dette store VM den gang. Nå har leirdueskytterne hatt sitt eget VM siste tre uker i Osijek i Kroatia, og også rifle viltmål har hatt eget VM i Frankrike i sommer. Kun rifle og pistol er dermed en del av programmet i Kairo. I EM på 25 og 50 meter pistol og rifle i Polen for tre uker siden var Norge beste medaljeplukker med 14 medaljer.

Mer informasjon om VM rifle og pistol 2022:

Pistol Junior
Ane Bjørkås Torgersen, Sola PK (10 meter og 25 meter)
Tiril Fredrikke Schüller, Porsgrunn PK (10/25)
Erik Eknes, Numedal SSK (10/25)
Hans Wang Nøstvold, Tromsø PK (10/25)

Pistol Senior
Ann Helen Aune, Mysen PL (10/25)
Ole-Harald Aas, Bærum PK (10/25)

Rifle Junior
Julie Paulsen Johannesen, Fredrikstad MSL (10/50)
Martine Sve, Kisen MSL (10/50)
Pernille Nor-Woll, Kisen MSL (10/50)
Jens Olsrud Østli, Stange SS (10/50)
Tobias Bernhoft-Osa, Vestre Bærum SSL (10/50)

Rifle Senior
Jeanette Hegg Duestad, Nøtterø SL avd NSF (10/50/300)
Jenny Stene, Kisen MSL (10/50)
Jenny Tovseth Vatne, Nordstrand SS (300)
Johanna Reksten, Kisen MSL (50)
Katrine Aannestad Lund, Numedal SSK (50/300)
Milda Marina Søberg Haugen, Kisen MSL (10)
Henrik Grimsrud Larsen, Krapfoss SSL (10/50)
Jon-Hermann Hegg, Kisen MSL (10/50)
Kim-Andre Aannestad Lund, Numedal SSK (300)
Simon Kolstad Claussen, Kisen MSL (10/50/300)

I alt 10 OL-øvelser skal skytes i VM i Kairo. I de individuelle øvelsene gjennomføres først en kvalifisering før de åtte beste skytterne går til finale. I disse konkurransene vinner de fire beste skytterne i finalen kvoteplass til OL i Paris i 2024.

Hver nasjon kan kun vinne en kvoteplass pr. øvelse og hver utøver kan kun vinne kvoteplass en gang. Jon-Hermann Hegg vant sølv i EM 50 meter i Polen i september og sikret seg samtidig kvoteplass til OL. Han er dermed eneste norske utøver som ikke kan vinne kvoteplass i årets VM.

I mixed team-konkurransene er det de to beste lagene i kvalifiseringen som går direkte til gullfinale, og de to neste lagene direkte til bronsefinale. Her kan det ikke vinnes kvoteplasser.

2018, Changwon i Sør-Korea (også inkludert leirdue og viltmål)

Erik Watndal vant VM-sølv i skeet og sikret Norge en kvoteplass til OL i Tokyo. Dette var eneste medalje i OL-øvelsene. Men Henrik Larsen sikret med sin 4.plass på 50 meter rifle helmatch enda en kvoteplass for Norge. Jenny Stene var nær det sammen, men endte som nummer 7 i finalen på samme øvelse for kvinner.

Norge vant til sammen åtte medaljer under VM – tre av dem gull. På juniorsiden ble det stor suksess på 50 meter rilfe liggende med to gull til Benjamin Tingsrud Karlsen, ett individuelt og ett sammen med Vegard Nordhagen og Jon-Hermann Hegg i lagkonkurransen. Viltmåljunioren Epsen Teppdalen Nordsveen vant VM-bronse på 50 meter viltmål 30+30 skudd.

Rifleskytteren Stian Bogar vant sølvmedalje på 50 meter liggende og sammen med Odd Arne Brekne og Ole-Kristian Bryhn sikret han Norge bronsemedalje på liggendeøvelsen på 300 meter.

Og det ble ytterligere to medaljer på 300 meter. Den gjeveste kom i lagkonkurransen på 300 meter standardrifle der Odd Arne Brekne, Kim-Andre Lund og Ole-Kristian Bryhn vant gull. Brekne sikret seg også bronsemedalje på den individuelle øvelsen med standardrifla og kunne reise hjem med tre medaljer fra VM i Changwon.

 2014, Granada i Spania (også inkludert leirdue og viltmål)

I OL-øvelsene vant Norge en bronsemedalje individuelt ved rifleskytteren Malin Westerheim på bronseplass på 50 meter halvmatch, og en sølvmedalje i lag på OL-øvelsen 50 meter helmatch menn ved Are Hansen, Ole-Kristian Bryhn og Ole Magnus Bakken. Malin og Are sikret Norge to kvoteplasser for OL 2016 i Rio med sin 3. og 7.plass individuelt.

I tillegg vant Ole-Kristian Bryhn gull på 300 meter helmatch og sølv på 300 meter halvmatch standardrifle, mens Odd Arne Brekne vant bronse på 300 meter helmatch.

Norge vant laggull på 300 meter liggende med Bryhn, Brekne og Stian Bogar, laggull på 300 meter halvmatch standard med Bryhn, Brekne og Kim-Andre Lund, samt bronse på 300 meter helmatch med Bryhn, Brekne og Simon Kolstad Claussen. I tillegg vant Norge laggull i juniorklassen på 50 meter liggende med Sina Busk, Jenny Tovseth Vatne og Karoline Hansen.

Totalt endte Norge opp med ni medaljer (4-2-3) og ble nummer ni på medaljestatistikken. Ole-Kristian Bryhn ble VM-kongen med sine seks medaljer totalt (3-2-1).