Ti kvoteplasser til Skytterlandslaget i European Games

Skytterlandslaget har sikret seg ti kvoteplasser i European Games i Minsk til sommeren. Vi blir representert i både rifle og skeet.

Ti kvoteplasser er over all forventning, men vitner om en god sesong i 2018 med sterke prestasjoner i EM, VM og World Cup. Vi gleder oss til å kjempe med Europas beste skyttere i Hviterussland i juni, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Det er i grenene rifle og skeet norske skyttere er kvalifisert til European Games. 46 nasjoner har fått klarsignal på å få delta og hver nasjon kan maksimalt delta med to utøvere/lag i hver øvelse. De norske kvoteplassene er fordelt på rifle menn (4), rifle kvinner (3), skeet menn (2) og skeet kvinner (1). I en intrikat fordeling av eventuelle kvoteplasser som ikke blir benyttet, kan det sågar åpne seg muligheter for å bli tilbudt ytterligere plasser til våren, men disse vil trolig uansett ikke bli benyttet.

Tre forhåndsuttatte
– Det er Olympiatoppen som finansierer vår deltagelse i European Games og det er også de som til slutt avgjør hvor mange skyttere vi vil kunne delta med. Vi kommer trolig til å innstille på å benytte oss av 8 til 9 av disse kvoteplassene, men må nok kjempe hardt for å få dette gjennom i kamp med de andre idrettene Norge sender til Minsk, sier sportssjef Aune.

Skeetskytter Erik Watndal er en av dem som allerede forhåndsuttatt til European Games på bakgrunn av fjorårets prestasjoner og resultat.

Skeetskytteren Erik Watndal og rifleduoen Jenny Stene og Henrik Larsen er allerede forhåndsuttatt til mesterskapet på bakgrunn av fjorårets prestasjoner og resultat. De øvrige plasser blir tildelt skyttere i henhold til uttakskriterier for de to grenene du finner her for rifle og her for skeet.

Nye øvelser
I tillegg til de 15 olympiske øvelsene i pistol, rifle, skeet og OL-trap, skal det også konkurreres i ytterligere fire mixed-øvelser. Skeet mixed team kjenner vi fra egne mesterskap, mens tre helt nye lagøvelser med en kvinnelig og en mannlig skytter presenteres denne gang.

I rifle blir det mixed team på 50 meter liggende. Dette er en kjent individuell øvelse for både kvinner og menn fra EM og VM, og fra World Cup og OL for menn inntil 2016, men det første gang vi ser liggende mixed team.

Rifleskytter Henrik Larsen er en av dem som allerede forhåndssuttatt til European Games på bakgrunn av fjorårets prestasjoner og resultat. Foto: University of Kentucky.

Noe mer overraskende er valget i pistol, der det skal konkurreres i 25 meter standardpistol og 50 meter fripistol. Nasjoner med minimum én kvinne og én mann kvalifisert for øvelsene 10 meter luftpistol og/eller 25 meter sport/silhuett setter sammen et team for disse to konkurransene. Motivasjonen for valget av disse øvelsene på European Games-programmet er ikke kjent.

Kvoteplasser til OL
Vinneren av hver av de 12 individuelle olympiske øvelsene i European Games, vinner også en kvoteplass til OL 2020 i Tokyo for sitt land. Hvis vinneren har sikret seg en slik plass fra VM i september, er det nestemann på lista som vinner denne, og så videre nedover.

Rifleskytter Jenny Stene er en av dem som allerede forhåndssuttatt til European Games på bakgrunn av fjorårets prestasjoner og resultat.

– Muligheten til å vinne kvoteplasser setter selvsagt en ekstra spiss på dette. For vår del er det like viktig å benytte European Games som læring for både utøvere og trenere for eventuell deltagelse i kommende OL-konkurranser. I Minsk bor utøverne i en egen landsby sammen med utøvere fra andre idretter fra alle nasjoner, det gjennomføres både åpnings- og avslutningsseremoni og mye av arrangementet blir likt en miniutgave av OL, sier Tor Idar Aune. European Games arrangeres siste del av juni måned.