Klart for tidenes største VM i paraskyting

Tidenes største VM i paraskyting arrangeres i Sydney fra 12. –18. oktober, der 283 utøvere fra 55 land konkurrerer om verdensmestertitler og kvoteplasser til de paralympiske leker i Tokyo neste år. Fra Norge deltar syv paraskyttere i mesterskapet.

Dette er syvende gang verdensmesterskapet i paraskyting arrangeres og nytt av året er blant annet at skyting for blinde og svaksynte – også kalt VI-skyting – og trapøvelser står på programmet, i tillegg til øvelser for rifle og pistol.

De norske parautøverne er på plass i Sydney, og har de siste dagene trent og holdt seg i aktivitet og er nå klare til dyst i mesterskapet.

– Vi stiller med svært gode utøvere som alle har gode og helt reelle sjanser til å hevde seg i dette feltet – det er derfor de er her, sier landslagstrener for paraskytterne, Malin Westerheim.

– Dette mesterskapet er likevel det største noensinne for paraskyting, både med antall deltakende nasjoner og utøvere, og da kjenner vi alle på at dette er stort og jeg gleder meg til å følge hver enkelt når de legger inn støtet på årets siste internasjonale konkurranse og kanskje den største testen før de paralympiske leker neste år, forteller hun fra hotellet i Sydney.

Den norske troppen består av:
Daniel Walø (Rifle VI)
Paul Aksel Johansen (Rifle SH-1)
Monica Lillehagen (Rifle SH-1)
Jørn Dalen (Rifle SH-1)
Sonja Tobiassen (Rifle SH-2)
Therese Løvhaug (Rifle SH-2)
Heidi Sørlie-Rogne (Rifle SH-2)

Landslagsskytter Heidi Sørlie-Rogne er tydelig om sine ambisjoner for mesterskapet:

– Mitt personlige mål for konkurransene mine er finaleplass og kvoteplass. Alle de beste i verden er samlet her, så det er en tøff konkurranse, men hovedmålet er likevel kvoteplass. For laget totalt sett så er også målet å sikre Norge flest mulig kvoteplasser til Tokyo neste år. Vi håper også å kunne heie på flere av skytterne i finaler!

Heidi Sørlie-Rogne. Foto: Arkivfoto

De norske skytterne konkurrerer med hele 283 andre utøvere om 54 kvoteplasser til de paralympiske leker i 2020 som deles ut i løpet av verdensmesterskapet i Sydney. Dette er deres nest siste mulighet for å kvalifisere seg til neste års store begivenhet i Tokyo.

Så langt har akkurat halvparten av kvoteplassene til de paralympiske leker i 2020 blitt delt ut til skyttere etter prestasjoner i VM 2018 og World Cup-konkurransene i Frankrike 2018 og De forente arabiske Emirater i 2019. Men 77 kvoteplasser står fortsatt igjen og 54 av dem blir kjempet om i Australia fra lørdag av. Siste mulighet å vinne kvoteplass er i World Cup-konkurransen i mai/juni neste år, som mest trolig blir arrangert i Lima i Peru.

Det er et komplisert regelverk som ligger til grunn for tildeling av kvoteplasser på skyting i Paralympics. Hovedpoenget er at en skytter kan vinne maksimalt en kvoteplass og at dette ikke er en personlig billett til Tokyo, men en kvoteplass for landet sitt. En kvoteplass gir mulighet til å delta i alle konkurranser innenfor klasse og kjønn som den ble vunnet i. Vi har oppsummert andre viktige poeng i en nedlastbar oversikten for de interesserte under. Her finner du blant annet oversikt over hvor mange kvoteplasser ledige i de ulike VM-konkurransene.

Last ned kvoteplassoversikt for de paralympiske leker i 2020.

Men å holde følge med dette samtidig som konkurransene går i VM kan være krevende fordi mange utøvere som deltar allerede har vunnet kvoteplasser fra før. Vi oppsummerer likevel etter endt konkurranse hvordan det endte, når alt kan bekreftes nede fra våre folk i Australia. Vi krysser fingre for at norske skyttere gjennom gode prestasjoner kan kvalifisere Norge til Paralympics i Tokyo og ønsker alle lykke til i kampen om poeng, desimaler og store opplevelser!

Liveresultater fra mesterskapet kan følges her. Alle mesterskapets finaler vil bli livestreamet på World Shooting Parasports facebooksider her. Vi legger også ut oppdateringer fra den norske innsatsen på våre facebooksider og oppsummeringer av konkurransene på skyting.no gjennom hele mesterskapet.

Les også mer om skyting for funksjonshemmede i Norges Skytterforbund her.