Jenny Stene nominert til «Årets Gjennombrudd» til Idrettsgallaen 2020

Historisk EM-bronse og verdensrekord. Året 2019 fikk Jenny Stene sitt endelige gjennombrudd internasjonalt som seniorskytter. Nå er hun nominert på Idrettsgallaen.

Erling Braut Håland, Salum Ageze Kashafali, Vetle Sjåstad Christiansen, Thea Vatshelle, Gustav Iden, Casper Ruud. Det er de nominerte til Årets Gjennombrudd på Idrettsgallaen på Hamar første helg i januar. Og så vår egen Jenny Stene da.

– Jeg er ikke så velig opptatt av sånt, men det er veldig hyggelig uansett. Og det er fint at vi skyttere blir lagt litt merke til. 2019 ble ålreit for min del og jeg jobber for at 2020 skal bli det også, sier Jenny Stene.

– Jeg ringte Jenny for å fortelle om nominasjonen da varselet kom tidlig i desember. Vi pratet om det i flere minutter før hun plutselig spør; «Men du Tor Idar, hva ER egentlig den derre Idrettsgallaen..?» Det forteller det meste om Jenny, for her er det fokus på det som teller. Hun trener enormt og konkurransetalentet er tilsvarende. Jenny vil bli best og da blir slike gallaer bare små hyggelige avbrekk fra det som betyr noe. Men det er høyst fortjent at hun nomineres, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Jenny er 21-åringen fra Rånåsfoss som allerede som junior klatret på pallen i seniorenes World Cup i Sør-Korea i april 2018. I tidenes første konkurranse over 60 skudd på 10 meter luftrifle for kvinner, ble hun sensasjonelt nummer tre i sin WC-debut. Samme sted bare fem måneder senere skjøt hun VM-finalen i den andre OL-øvelsen 50 meter helmatch og ble nummer sju. Jenny var presentert for verden, og det var bare et varsko om det som skulle skje neste sommer.

For 28. mai 2019 smalt det for alvor. Jenny Stene leverte en av norsk skyttersports største prestasjoner da hun lekende lett skjøt 1185 poeng på rekordtid under World Cup i München. Det var tre poeng over verdensrekord og det etter en avslutning med 13 tiere på rad på stående. Det var tøft, praktfullt og nydelig. Og noen dager senere fulgte hun like godt opp med 630,0 poeng på 10 meter luftrifle som aller første norske kvinne over 630 poeng og ble nummer åtte i finalen.

På det tidspunktet hadde hun allerede vært i finale i World Cup i Kina i april sammen med begge sine lagkamerater Jeanette Hegg Duestad og Katrine Lund og selv blitt nummer sju på 50 meter helmatch. Tre norske kvinner i en finale i World Cup var et helt spesielt øyeblikk. Og de samme tre skapte det samme i EM i september.

Gull og lagkonkurransen og verdensrekord ble de på de tre jentene, akkurat som gutta dagen før. Og akkurat som gutta fikk sin individuelle bronsemedalje med Jon-Hermann Hegg, så var det Jenny Stene som sikret samme valør blant jentene. Bronsemedaljen var Norges aller første EM-medalje på 50 meter halvmatch eller helmatch for kvinner.

Og det kler Jenny Stene å være historisk. I tillegg til EM-gull og VM-gull i lagkonkurranser som junior, så har hun også en helt spesiell karriere innenfor DFS. Verdens raskeste kvinnelige skytter vil noen lett kalle henne. Vi så det på helmatch i år også, der maksimal skytetid er 2t 45 min og der de aller fleste bruker tida godt. I München stoppet hun etter 1t 45 min og mange mente det var imponerende. Men i EM gikk det kun 1t og 3 minutter før Jenny var ferdig til hele 1181 poeng og rett til finale. Da hadde hun skutt 120 skudd i tre stillinger, gjennomført to stillingsskifter og tatt en liten matbit underveis. Hun rakk så gågar en liten tur på toalettet. Verden hadde aldri sett maken.

Men det er ingenting mot tempoet på Stangskytingen på Landsskytterstevnet. 18 år gammel ble hun tidenes første kvinne i Stangfinalen under LS i Målselv, der målet er å treffe blink flest ganger over 2×25 sekunder med grovkaliberbørse. Landslagstrener Espen Berg-Knutsen har sammenlignet dette med å være god på både sprint og maraton i friidrett og NRKs skytekspert Ola Lunde har uttalt at det ikke skal være mulig å være så god i så forskjellige displiner.

– Jeg kjenner ikke til noen skyttere i verden som har så vidt spekter på skytinga si, sa Ola Lunde til NRK allerede i 2018.

Lørdag 4. januar 2020 skal Jenny hedres på Idrettsgallaen på Hamar, direktesendt på NRK1. Nominert sammen med den største unge snakkisen i europeisk fotball for øyeblikket, Erling Braut Haaland altså. Da blir det selvsagt ikke lett å nå opp.
Men for alle som har vært på standplass med Jenny, så er det ingen tvil. Hun er den råeste utøveren av dem alle.