Nå starter toppidrettssesongen for 2020

Om én uke braker toppidrettssesongen 2020 i gang med det første mesterskapet. Så følger de store konkurransene på løpende bånd for våre toppskyttere. Og alle grener sett under ett har årets forsesong vært meget oppløftende.

2020 er et stort mesterskapsår med de olympiske og paralympiske leker i Tokyo som selve rosinen i pølsa. Når PL-ilden slukkes 6. september vet vi svaret på hvor langt norske skyttere nådde i sin utvikling dette året.

– Vi er langsiktige i vår satsing, og OL og PL i 2024 er langt større mål enn det som skjer i året vi er inne i. Da Skytterlandslaget ble etablert høsten 2016 så vi 8-10 år fram i tid og ønsket å skape en plattform for tålmodig utvikling av skyttere i alle grener. Og personlig er jeg overrasket og imponert over den markante framgangen vi allerede har hatt, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Ved inngangen til selve konkurransesesongen 2020 har Norge allerede markert seg i alle grener. Gjennom konkurranser her hjemme og i Europa har våre skyttere levert prestasjoner og resultater på høyde med Europas beste.

EM 2019 i september ble et spesielt mesterskap for norske rifleskyttere. Med tolv medaljer hvorav sju gull var vi Europas beste på 50 og 300 meter. Og dette ser ut til å smitte over på andre øvelser også. I år har vi sett Ole-Harald Aas skyte seg til finale på 10 meter luftpistol i det enorme stevnet H&N Cup i München. Vi har sett Espen Unneland vinne det store Grand Prix-stevnet i Malaga på OL-trap og sist uke var norske skeetskyttere i finale i Kypros Grand Prix både i kvinner, menn og mixed team, med meget sterke poengsummer. I tillegg jobbes det godt også i de paralympiske øvelsene og på viltmål, samtidig som rifleskytterne også har imponert med luftvåpenet.

– I vår sportsplan har vi beskrevet hvordan vi ønsker å prioritere denne sesongen. Viktigst er å legge til rette for at våre beste utøvere kan bli verdens beste og senere være det over tid. I tillegg skal vi legge til rette for å kjempe om flere kvoteplasser til Tokyo og vi har en sterkere satsing på unge skyttere enn noen gang. Samtidig vektlegger vi like mye å skape utøvere som tror på at det å være en del av et sterkt lag, og at det vil bringe de til topps i verden. Utøvere på Skytterlandslaget skal dele, støtte, trøste og hjelpe hverandre hver dag gjennom hele året, også på tvers av grener og øvelser, sier sportssjef Tor Idar Aune.

OL i Tokyo blir et høydepunkt i 2020. I den anledning har arrangørene laget en informasjonsvideo om skyting. Trykk på bildet over for å se videoen på OL i Tokyo sine offisielle nettsider.

EM Luftvåpen i Polen er første store konkurranse og tirsdag i neste uke skal både våre juniorer på pistol og rifle, samt seniorene på viltmål i ilden på første konkurransedag. I alt 21 norske skyttere kjemper om medaljer i løpet av seks konkurransedager i Wroclaw. I tillegg skal det også deles ut to nye kvoteplasser til OL i alle de fire seniorøvelsene på luftpistol og luftrifle.

På pistol og rifle så finnes det enda en mulighet for å vinne kvoteplasser direkte til OL. Siste sjanse er nyvinningen European Qualification Championship, som er et rent kvoteplasstevne for Europa i Plzen i Tsjekkia i slutten av mai. Her skytes både 10 meter luftpistol og luftrifle, 25 meter sportpistol og silhuettpistol, samt 50 meter helmatch rifle.

Lerdueskytterne får sin siste mulighet under EM i Frankrike litt tidligere i mai måned, og 1. juni skal det i tillegg deles ut en kvoteplass til beste rangerte skytter i verden i alle de tolv individuelle OL-øvelsene, som ikke har dette fra tidligere. Mulighetene er fortsatt mange bare fem måneder før lekene starter i Tokyo.

– Vi må altså vente en god stund før vi vet hvor mange norske skyttere som kvalifiserer seg til OL. Men det vi er tydelige på i dag er at vi er fornøyde uansett. Vi har sikret oss fem kvoteplasser gjennom prestasjoner i 2018 og 2019 og det er vi veldig tilfreds med. Vi må ikke ha flere, men vi ønsker til enhver tid å kjempe med de beste i alle konkurranser vi deltar i, og da er alt mulig, sier sportssjefen for Skytterlandslaget.

Bare snaue to uker etter EM i Polen åpner våre paraskyttere sin World Cup-sesong i Al Ain i De forente arabiske emirater med skyting på både 10 og 50 meter for rifleskytterne som er uttatt. Dette er den første av to WC-stevner i år og denne gang er det ingen kvoteplasser til PL i potten. Men det er det i det siste stevnet i Lima i Peru i mai, men det er ennå ikke bestemt om Norge deltar der. Det kan bety at vi blir stående med de fire kvoteplassene vi vant under VM i Sydney i 2019.

Norge sikret i 2019 fire kvoteplasser i skyting til de paralympiske leker. Her er Monica Lillehagen i aksjon under VM i paraskyting i Sydney, 2019.

– Vi ønsker å reise til Paralympics med reelle medaljekandidater og er svært fornøyd med de kvoteplassene vi har i dag. I løpet av neste måned skal vi vurdere om vi ønsker å gå for enda flere i enkelte øvelser, men i utgangspunktet er vi tilfreds og ønsker hovedsakelig å bruke tid og ressurser på å gjøre våre skyttere enda bedre for å kjempe i toppen i Paralympics, i henhold til hva vi har vedtatt i vår sportsplan, sier sportssjef Aune.

Våre lerdueskyttere er også i gang med World Cup i mars måned. Første stopp er Kypros for både skeet og OL-trapskytterne, før runde to gjennomføres i New Delhi rett i etterkant. Der samles både pistol, rifle og lerdue til en sjelden felles World Cup.

Så går det slag i slag utover vår og sommer. April byr på prøve-OL i Tokyo før en svært innholdsrik mai måned står for tur. Det blir EM Lerdue i Frankrike, kvoteplasstevne for pistol og rifle i Tsjekkia, og i tillegg ISCH Hannover i Tyskland, der en stor norsk tropp fra Skytterlandslaget UNG og våre paraskyttere deltar.

Juni gir oss den store World Cup for rifle og pistol i München i Tyskland, VM viltmål i Frankrike, EM Para 10 meter i Lasko i Slovenia, World Cup alle grener i Baku i Aserbajdsjan og junior-EM pistol og rifle i Osijek i Kroatia. Så følger VM junior pistol, rifle og lerdue i Suhl i Tyskland i juli før vi dreier kursen østover til høydepunktene i Japan.

Men aller først blir det EM i Polen for pistol, rifle og viltmål. Skytterne har forberedt seg gjennom egne EM-samlinger i Danmark, Tyskland og Frankrike. Juniorene dro til Gundsølille Cup nær Roskilde, seniorene på pistol og rifle skjøt H&N Cup i München, mens viltmålskytterne våre kjørte samling inkludert konkurranse i Lingolsheim.

– Nivået på luft er enormt høyt og vi reiser til EM som offensive outsidere. Vi vet vi trener og forbereder oss godt. Og vi vet at vi kan kjempe med Europas beste også med luftvåpenet når vi får ut vårt beste. Så er vi heldige i tillegg så kan dette bli en morsom reise til Wroclaw, sier sportssjef Aune.

Program og oversikt over når de norske skyter i EM blir presentert her på skyting.no i neste uke.