Dommer-drømmen

Ida Vetti (20) begynte med DFS-skyting i 2018, da hun ønsket å teste en ny idrett. Her fikk hun kjenne på et fint og inkluderende miljø. Etter å ha vært første utøver på St. Svithun videregående skole som hun fikk godkjent skyting i VG2 som toppidrett, med DFS fokus, flyttet hun til Meråker for sitt tredje år på videregående. Her fant hun seg godt til rette i NSF-miljøet på skytterlinja i Meråker. Men hvordan var veien fra å satse som utøver til ISSF-dommer?

Vi skal tilbake til januar 2022, elevene på skytterlinja i Meråker skal være frivillige på Europamesterskapet i luftvåpen på Hamar, mars 2022. Her skal de være på banen, i utstyrskontroll og dommere. Dermed gjennomfører de dommerkurs i rifle, og et oppstartskurs i pistol for å få kunnskapen til å ta rollene under EM. Det er likevel ikke før Ida kommer på konkurransearenaen og begynner arbeidet før hun innser at dette er hennes drøm.

Vil hjelpe utøvere
At Ida skulle fortsette sin skytterkarriere som dommer kom nokså overraskende også på henne selv. Hun fant fort ut at dette var noe hun ønsket å drive med, og så opp til andre jurymedlemmer og dommere på arenaen. Det var i utstyrskontrollen hun forsto hvorfor:

– Å være dommer på arrangement handler ikke om å være streng, sette grenser eller stoppe utøvere fra å prestere. Det handler om å veilede og hjelpe utøvere til å komme seg gjennom kontroll og svare på spørsmål for at de kunne gå på banen forberedt å prestere. Vi skal være deres sikkerhet om at de følger regelverket og vinner på rettferdig vis.

Som utøver selv er ikke dette et perspektiv man nødvendigvis har. Det har vært mange ulike utøvere og trenere gjennom kontroll under mesterskapet, som ikke nødvendigvis godtok resultatene av kontrollene.

– Jeg har selv ikke tenkt på dommere på den måten som utøver.

Begynt å skyte pistol
For at Ida skal være best mulig dommer, og kunne være med på flere arrangementer som dommer, har hun begynt å sette seg inn i pistol. Dette har ikke vært den enkleste utdanningen: Som rifleskytter, har hun aldri skutt pistol.

– Jeg må innrømme at det var vanskelig å ta dommerkurs i pistol, jeg jobbet virkelig hardt, leste og satte meg inn i hvordan det var å skyte pistol. Videre måtte jeg også sette meg inn i alle de ulike øvelsene, noe som heller ikke var enkelt! Før kurset trodde jeg at pistol og rifle hadde de samme øvelsene – så feil kan man ta!

Hun utdyper at hun ikke bare under arrangementene har blitt møtt med takknemlighet og hjelpsomhet, men også underveis i kursene har hun fått kjenne på et fantastisk miljø.

– Jeg må særlig takke Helge Olden for masse hjelp til å bestå kurset. Det var utrolig mye å sette seg inn i, og han har tegnet og forklart i timevis! Jeg har fortsatt tegningen han lagde til meg i forkant av pistolkurset. Skyttermiljøet er helt fantastisk, og de har ekstremt mye kunnskap!

Å være selvsikker
Det er ingen tvil om at kunnskapsnivået har hatt en skyhøy progresjon det siste halvåret, og at det har vært utrolig mye nytt.

– På grunn av all hjelp jeg har fått fra skyttermiljøet, kurs og praksis har jeg fått en selvtillit i dommerrollen. Det er deilig å kunne være selvsikker på at dette gjør jeg riktig, og at jeg er til den hjelpen utøverne trenger på banen. Man må ha selvtillit da man har denne rollen, for det er ingen tvil om det kommer mange ulike personer og nasjoner – og noen ønsker å argumentere på arbeidet jeg utfører. Videre er det ingen tvil om at det er mange ulike kulturer og personligheter jeg møter, og da gjelder det å være bestemt å forklare og bistå på rett måte.

Veien videre
Dommerkurset i pistol ble bestått, og nå venter erfaring fra nasjonale og internasjonale stevner. For å kunne ta ISSF-dommerkurset må Ida ha praksis i minst 5 internasjonale stevner, og håper å få muligheten så snart som mulig. Det er også en barriere å få plass på ISSFs internasjonale dommerkurs, noe hun også er fast bestemt på å få til.

– Akkurat nå går jeg på folkehøgskole i Skogn, men jeg har ikke bestemt meg for valgfag ennå: Det er utrolig mange muligheter! Nå har jeg håndball som hovedlinje og kan velge alt fra klatring til skyting og kickboxing i valg fag. Skolen har uavhengig av fag sagt at de skal tilrettelegge for at jeg kan kunne gjennomføre praksis, og ta dommerutdanningen mens jeg fortsatt gjennomfører dette året her.

Skytternes Ungdomsnettverk
Ida vurderer også å ta del i dette års Skytternes Ungdomsnettverk, dette for å være med på arrangementer som dommer, i tillegg til å dele sine erfaringer med andre. Det er uten tvil en spennende vei å gå, og kanskje hun kan motivere andre til å finne flere drømmer og karriereveier innenfor skytterforbundet.

Vi ønsker Ida lykke til videre å oppnå sin dommer-drøm, og det er ingen tvil om Ida er en reflektert og kunnskapsrik person. Dette er en oppgave vi gleder oss til hun løser på en god måte!

Høres dette spennende ut? Vi arrangerer åpen time om Skytternes Ungdomsnettverk og Ungdomsutvalg mandag, 19. september. Her har du mulighet til å stille spørsmål, og få mer informasjon!