Ett steg videre mot toppen

Europamesterskapet i Wroclaw ble en bekreftelse på at Norge stadig kryper nærmere verdens beste skyttere også med luftvåpen. Vi oppsummerer EM Luftvåpen 2020.

I fjorårets EM Luftvåpen nådde ikke Norge en eneste finale på seniorsiden. EM 2020 ble langt mer hyggelig og EM-sølvet til Jenny Stene, Johanna Reksten og Jeanette Hegg Duestad i lagkonkurransen på 10 meter luftrifle ble et flott punktum siste dag av EM.

Rifleskytterne ble dermed stående med plasseringene 2-4-5-6-8-8 etter å ha nådd hele seks semifinale- og finaleplasser denne gang. Jeanette Hegg Duestad viste at nordmenn også kan skyte strålende finaler da hun røk ut av medaljekampen med kun 0,1 poengs margin mot russiske Galashina til 4.plass. Russeren endte til slutt på andreplass, også hun bare 0,1 poeng fra en enda bedre plassering. Bittesmå marginer, men Jeanettes finaleskyting var bunnsolid og førsteårssenioren fra Vestfold har noe virkelig bra på gang.

Jenny Stene, Johanna Reksten og Jeanette Hegg Duestad under EM i luftvåpen 2020.

Jenny Stene og Henrik Larsen fikk hver sin 8.plass i de individuelle finalene, mens Stene også var i semifinale på mixed team med Øyvind Solbrekken Flatla og var fattige 0,5 poeng fra bronsefinale og 0,9 poeng fra gullfinale. I herrenes lagkonkurranse ble det 6.plass på de norske gutta.

Bedre enn noen gang?
Det er vanskelig å sammenligne årets resultater med hva Norge tidligere har oppnådd i EM Luft. Men det er verdt å merke seg at med gammelt konkurranseprogram uten finaler ville Norge reist hjem med 2 gull og 2 bronse fra individuelt og lagkonkurranse i luftrifleskytingen. Det er svært oppsiktsvekkende.

Jenny Stene var best av alle kvinnene i kvalifiseringen med europarekord og det norske kvinnelaget også best etter 60 skudd med nok en europarekord. I herreklassen var Henrik Larsen tredje best i kvalifiseringen både individuelt og i lagkonkurransen sammen med Øyvind Solbrekken Flatla og Endre Hagelund. Dette viser hvilken kvalitet som ligger i dette unge laget, som kommer til å utvikle seg videre de neste årene.

10 tiere på rad
Ole-Harald Aas har nådd et europeisk toppnivå på 10 meter luftpistol denne vinteren, men fikk det ikke til å klaffe på den individuelle øvelsen. Dagen etter var han tilbake i sitt ess og leverte meget sterkt på mixed team-øvelsen. Etter en 7ér (!) på skudd to var det strøkent hele veien, med bare ett tapt poeng på 15 skudd midtveis i sin 30-skudd til totalt 290 poeng, inkludert ti tiere på rad inni der. Ole-Harald er virkelig på gang og går mot en flott sesong. Siv Marit Løvhaug og Aina Sandstøl har jobbet godt gjennom hele forsesongen, men fikk ikke ut sitt beste når det gjaldt som mest i EM.

Ole-Harald Aas under EM Luftvåpen 2020.

På viltmål rakk heller ikke Anneline Tangen og Even Nordsveen opp denne gangen. Etter fjerdeplassen på mixed team på EM 50 meter i fjor, var det håp om en ny overraskelse fra det lille norske laget også denne gang. Slik gikk det ikke, men innimellom skyter begge to gode serier og har absolutt noe å bygge på de neste årene.

Sterke juniorprestasjoner
Allerede første konkurransedag i EM var Norge representert i finalearenaen. 17 år gamle Julie Paulsen Johannesen ble til slutt nummer seks på 10 meter luftrifle junior kvinner i sin EM-debut. Lista var lagt, men marginene jobbet litt mot de norske riflejuniorene de neste to dagene. På mixed team var Julie Paulsen Johannesen og Tobias Bernhoft-Osa 0,8 poeng fra semifinaleplass, og i jentenes lagkonkurranse var Norge samme differanse 0,8 poeng fra å gå til bronsefinale. Men med en rifletropp der 5 av 6 juniorer debuterte i luft-EM, var summen av prestasjonene svært oppløftende tross alt.

Mattis Hembre, Uwe Knapp og Erik Eknes under EM Luftvåpen 2020.

På pistol junior ble den store oppturen Mattis Hembres strålende individuelle konkurranse. Etter 91-94 på de to første seriene, skjøt Mattis på øverste nivå på de siste 40 skuddene med 96-97-96-96 til totalt 570 poeng og ble nummer ni på samme poengsum som finalegrensa, men dessverre rangert bak på innertiere.

Fortsatt ung satsing
– Vi vil fortsette vår satsing på sultne skyttere, som er villige til å legge ned det arbeid som kreves for å bli best i verden. Og i hovedsak betyr det utvikling av unge skyttere som vil opp og fram. Vi ser både på rifle og pistol at vi har typene som kan nå den absolutte verdenstoppen og det er inspirerende å følge disse i både trenings- og konkurransearbeid. Vi er akkurat nå Europas beste nasjon i OL-øvelsene på rifle totalt sett, og med både tålmodighet og offensivitet skal vi utfordre verdens beste nasjoner i alle OL-øvelser i årene framover, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Resultatbok med alle resultater fra EM Luftvåpen 2020 kan lastes ned her.