Mitt forhold til paraidrett

Jeg heter Kjetil Tellnes, og skal prøve å gi en god beskrivelse av hvordan min uke med praksis i skytterforbundet har vært, hva jeg har lært og noen refleksjoner rundt paratilbudet. Siden jeg går studiet “fysisk aktivitet og funksjonshemming” vil det være naturlig at jeg skal ha fokus på paraidretten i forbundet og ikke alt det andre de også arbeider med. Jeg skrev en sak tidligere denne uken om mitt første inntrykk om det skulle være av interesse, les saken her. Jeg kommer selv fra sandvolleyball og har drevet med det i over 10 år på et relativt høyt nivå. Her har jeg også jobbet masse som trener. Så jeg har litt erfaring med både det sportslige og bredden. Vi har ikke noe særlig tilbud for para hos oss. Kanskje fordi sporten ikke er så stor så det er allerede mangel på midler. I tillegg har innendørsvolleyball som er en mye større, men ganske lik sport i Norge, mange gode paratilbud, så de som har lyst til å prøve ender opp hos innendørsvolleyballen. Her kunne man diskutert lenge om vi i sanda burde gjøre noen tiltak, men det får bli en annen dag. Situasjonen er uansett at jeg har veldig lite erfaring med paraidrett, og hadde enda mindre da jeg startet praksisen min her tidligere denne uken! 

Min uke hos skytterforbundet

Jeg har observert integreringskonsulent Gyda denne uka, hun har vært min veileder under praksisen. Vi skulle egentlig vært litt forskjellige steder i landet denne uka og besøkt klubber, men koronasituasjonen har gitt oss andre planer. Så det ble med ett besøk til klubben Oslo Østre som kun var en liten T-banetur unna. Det besøket kan du lese om her. Resten av oppholdet har foregått på kontoret hvor Gyda har klødd seg litt i hodet for å finne passende og utfordrende oppgaver jeg skal gjøre for å få noe ut av praksisen min. Så det ble med å skrive et par saker, noen gode diskusjoner og kanskje det mest

Første test

spennende jeg har fått prøvd meg på, fylle opp treningsarkivet til paraskyting med informasjon om oppvarming og skadeforebyggende trening. Dette vil jeg komme tilbake til litt senere i teksten. Det at jeg fikk tillit til å lage et sånt skriv som skal ligge ut som informasjon for de som ønsker å lese seg litt opp var utrolig morro. Ofte som ny får man en følelse av at man skal bare se på de voksne jobbe, men her fikk jeg helt frie tøyler til å lage noe som jeg tror mange kan ha nytte av. Dette tror jeg flere steder kan lære av Gyda og skytterforbundet, hvis det kommer inn en ny person på en arbeidsplass, finn ut hva de kan bidra med å gi dem muligheter og ansvar. Kanskje har de ny kunnskap og motivasjon til å bringe noe nytt på bordet.

Treningstips

Det jeg har brukt mye av tiden på er å lage en oversikt med info om skadeforebygging for skyttere. Med litt informasjon fra Gyda om hva som er de vanligste stedene å bli overbelastet i skyting fikk jeg en veldig spennende og konkret oppgave. Med min tidligere bachelor i “fysisk aktivitet og ernæring” og interesse for fysisk trening generelt følte jeg meg komfortabel på at jeg skulle klare å lage noe som skulle få fram verdifull kunnskap på en lettlest måte. Målet med denne oppgaven var todelt. Både at jeg skulle få testet å bruke det jeg kan og at skytterforbundet skal ha et tilbud til de som ønsker å få litt mer kunnskap på området. Jeg skulle gjerne hatt enda lenger tid i praksis og gjort et enda mer gjennomførbart arbeid, men jeg tror at selv på den tiden jeg hadde at det ble et dokument vært å lese for skyttere. Arbeidet besto av å lage et skriv med info om: Oppvarming, skadeforebyggende trening og en database med øvelsesalternativer. Har du lyst å ta en titt og og se om det er noe ny info der du kanskje ikke hadde tenkt på før? Les om det her.

Skytterforbundet

Alt i alt med tanke på omstendighetene med Korona er jeg forsåvidt glad det ble noe praksis i det hele tatt. Jeg kunne gjerne tenkt meg å se fler av arbeidsoppgavene i praksis, men har likevel gjort noen gode observasjoner. Som da vi dro å besøkte Oslo østre med lydsiktene for at 2 svaksynte skulle få testet å skyte. Dette er egentlig en ganske vanlig hverdag, sett bort ifra restriksjonene som er nå har jeg blitt fortalt. På kontoret ser og hører jeg Gyda bli bombardert med mail og telefoner, så uten at jeg vet hvor omfattende alle de er, kan jeg hvertfall garantere at på dette kontoret jobbes det mer enn 8 til 16 for å hjelpe å tilrettelegge for folk som er interessert i paraskyting. 

Takk for at dere tok imot meg og ga meg en fin praksisuke

-Kjetil